Numărul elevilor care vor merge la școală de luni va fi cu 200.000 mai mare ca săptămâna anterioară. Acesta a fost mesajul transmis de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El a mențioant, la Digi24, că a solicitat ca unitățile de învățământ să păstreze programul decalat, pentru a evita aglomerația.

În cursul zilei de vineri, atunci când s-a stabilit în ce scenariu vor merge elevii din fiecare localitate la școală, 654 de localități erau în scenariul galben, ceea ce înseamnă că peste 300.000 de elevi vor continua cu școala online de luni. Restul de circa 2,6 milioane de elevi vor putea merge la școală cu prezență fizică.

„Renunțarea la obligativitatea purtării măștii de protecție, cu excepția spațiilor aglomerate, face parte din Hotărârea de Guvern. Am transmis către toate şcolile recomandarea, solicitarea de a se păstra regula programului decalat, deci implicit şi a pauzelor decalate astfel încât în şcoli să nu se creeze aglomerări care să impună obligativitatea purtării măştii de protecţie. În aceste condiţii se poate renunţa la obligativitatea măştii de protecţie în curtea şcolii”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu despre purtarea măștii de protecție în școli

Potrivit acestuia, la nivel local, comitetele pentru situații de urgență pot să ia decizii, „în situații speciale”, cu privire la definirea spațiilor publice în care masca de protecție este obligatorie la exterior.

„Dacă sunt condiţii care generează aglomerări, sigur că rămâne purtarea măştii de protecţie”, a spus el. Acesta a vorbit și despre testele rapide din școli. Sorin Cîmpeanu spue că acestea ar putea să fie utilizate în unitățile de învățământ, dar ele nu pot fi contabilizate atunci când se face calculul ratei generale de infectare.

„În plus, ele trebuie confirmate prin teste antigen rapide și mai apoi validate prin teste PCR, ceea ce ar îngreuna acest proces de testare. Pe altă parte, rămâne problema lipsei de personal sanitar necesar pentru administrarea acestor teste antigen rapide”, a spus Cîmpeanu.