Situaţia economică din România se va îmbunătăţi în următoarele şase luni, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat de Erste Bank şi institutul ZEW în rândul experţilor financiari din Europa Centrală şi de Est, care indică perspective mai bune atât pentru economie, cât şi pentru leu şi bursă.

Indicatorul situaţiei economice actuale a stagnat în decembrie la -76, însă indicele aşteptărilor analiştilor privind economia românească a crescut la 38,7, de la 22 în noiembrie. Cifrele reprezintă raportul dintre răspunsurile cu caracter pozitiv şi cele negative, pesimiste, privind chestiunile puse în discuţie de ZEW.

Doar Croaţia stă mai prost

“Indicele aşteptărilor economice pentru România a crescut cu 16,7 puncte, la 38,7 puncte. Aceasta este în continuare penultima cifră (înaintea Croaţiei – n.r.) dintre rezultatele înregistrate de ţările analizate. Totuşi, mai mult de jumătate dintre experţii intervievaţi anticipează îmbunătăţirea condiţiilor economice din România în următoarele şase luni”, se arată într-un raport Erste/ZEW care cuprinde rezultatele sondajului.

Totodată, indicatorul referitor la aşteptările economiştilor privind inflaţia a crescut la 0,1 în decembrie, de la -13,7 în noiembrie.

Aşteptări mai bune de la curs şi de la bursă

Cursul leului este mai bine văzut de analişti, indicatorul urcând de la 2,2 la 18,6, iar Bursa va avea o evoluţie bună în următoarele şase luni, confom unei creşteri a indicelui de la 10 la 31,6.

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicatorul ZEW al situaţiei economice actuale a urcat uşor în decembrie, la -47,1, de la -48,1 în noiembrie, dar indicele aşteptărilor economice a crescut puternic, de la 30,9 la 52 de puncte.

SURSA:Mediafax