Marţi au fost anunţaţi cei cinci finalişti ai premiului de un sfert de milion de lire sterline, dar printre cei 452 de candidaţi care şi-au trimis propunerile pentru a câştiga marele premiu s-a numărat şi olandezul Jurre Hermans în vârstă de zece ani, cel care a primit o menţiune specială din partea juriului şi un premiu în valoare de 100 de euro.
Iată mai jos scrisoarea sa:

"Numele meu este Jurre Hermans. Am 10 de ani şi locuiesc în Olanda. Sunt destul de îngrijorat cu privire la criza din zona euro şi urmăresc zilnic ştirile de la TV. Criza euro este o problemă foarte mare şi m-am tot gândit la soluţii. După ce am citit despre premiul dumneavostră m-am gândit să vă trimit şi ideea mea. Am făcut şi un desen al soluţiei mele şi vă voi explica.

Grecia ar trebui să plece din euro. Cum?

Toţi grecii ar trebui să-şi aducă euro la bancă şi să-i pună într-un aparat de schimb (a se vedea în stânga pozei). După cum puteţi vedea în imagine, grecul nu este prea fericit. În schimbul euro, cetăţenii primesc de la bancă bani în vechea lor monedă, drahma.

Banca oferă toţi euro astfel strânşi guvernului elen. Toţi euro formează o pizza. Acum, guvernul poate începe să-şi plătească datoria: toţi cei către care grecii au datorie primesc o felie de pizza. Vedeţi cum toţi aceşti euro pleacă spre companii şi bănci care au împrumutat Grecia.

Acum vine partea inteligentă din ideea mea: grecii nu vor dori să-şi schimbe euro în drahmă pentru că ştiu că vechea lor monedă îşi va pierde din valoare. Aşa că vor încerca să-şi păstreze sau să-şi ascundă banii pentru că dacă vor mai aştepta o perioadă, vor primi mai multe drahme. Aşa că dacă un cetăţean grec încearcă să păstreze euro sau să-i depună într-o bancă dintr-o ţară precum Olanda sau Germania şi este apoi descoperit, va fi amendat cu dublul sumei păstrate. În acest fel, vă asigur că toţi grecii îşi vor schimba euro la bancă pentru ca guvernul să-şi poată plăti datoriile.

Sper ca ideea mea să vă fie de ajutor.

Mai multe despre mine: am zece ani şi locuiesc în Olanda, într-o familie cu cinci membri. Tatăl meu m-a ajutat să traduc textukl în engleză pentru că eu vorbesc olandeză".