Potrivit solocitanților, un program destinat start-up-urilor ar putea să limiteze efectele economice dezastruoase generate de criza sanitară provocată de virusul COVID-19 şi să reducă rata şomajului.

Solicitare importantă pentru Ministerul Economiei

Potrivit unui comunicat al organizaţiilor, în momentul de faţă, România se confruntă cu o criză a locurilor de muncă fără precedent în ultimii ani. Numărul de şomeri a crescut în iulie pentru a şasea lună consecutiv, la 484.200 de persoane, cu 2,2% mai mult decât în iunie şi cu 33% peste iulie 2019, atingând cel mai ridicat nivel din septembrie 2016, potrivit datelor INS. De asemenea, în perioada iunie – august au fost înregistrate aproape 4 milioane de aplicări, fiecare lună depăşind recordul dinaintea pandemiei, respectiv de 1,1 milioane de aplicări pe lună, potrivit eJobs. Doar că foarte puţini şi-au găsit un loc de muncă, joburile disponibile fiind extrem de puţine, atrag atenţia organizaţiile.

„În contextul în care criza economică şi sanitară din România se vede din ce în ce mai mult şi e concretizată prin creşterea enormă a ratei şomajului, la peste 484.000 de persoane, România are nevoie urgentă de programe şi măsuri guvernamentale pentru redresarea economică şi pentru reintegrarea şomerilor pe piaţa muncii. Programul guvernamental Start-Up Nation, un program pentru start-up-uri, ce presupunea finanţarea cu 200.000 de lei a noilor antreprenori, a reuşit să creeze peste 48.000 de locuri de muncă, în urma celor două ediţii implementate până acum de Guvernul României”, se spune în comunicat.

Organizaţiile precizează că, în contextul în care România se confruntă cu o rată a şomajului aflată la cea mai mare valoare din ultimii 5 ani (cu 33% mai mare faţă de anul trecut) şi se află în continuă creştere, este nevoie urgentă de programe guvernamentale cu finanţări nerambursabile, care să stimuleze crearea şi menţinerea unor locuri de muncă. Efectele lipsei unor strategii guvernamentale pentru combaterea şomajului putând fi dezastruoase pentru economie, avertizează acestea.

Conform sursei citate, programul Start-Up Nation, demarat în 2017, a fost cel mai amplu program naţional de start-up din istoria României, în urma căruia peste 17.300 de antreprenori au demarat o afacere şi au creat peste 64.000 de locuri de muncă.

În 2017, în prima ediţie a SUN, au fost depuse 19.296 proiecte, iar 7.547 de antreprenori au primit finanţarea de 200.000 lei. Aceste 7.547 de firme care au primit finanţare au creat peste 16.000 locuri de muncă doar în primul an de monitorizare. În doar doi ani de monitorizare, firmele ce au primit finanţarea în cadrul acestui program, prin taxele şi impozitele plătite de firme pentru salarii, impozitele trimestriale, pe profit, pentru dividende etc. generează la bugetul de stat cel puţin 100% din valoarea finanţării primite.

La ediţia a 2-a, din 2018, s-au depus 33.514 proiecte şi s-au semnat peste 9.800 acorduri de finanţare pentru suma de 200.000 lei. S-au creat peste 48.000 de locuri de muncă. În doar doi ani de monitorizare, firmele ce au primit finanţarea vor genera prin taxele şi impozitele plătite de firme pentru salarii, impozitele trimestriale, pe profit, pentru dividende etc. generează la bugetul de stat cel puţin 200% din valoarea finanţării primite.

„În ultimele 18 luni am asistat la numeroase declaraţii de presă ale reprezentanţilor Ministerului pentru Mediul de Afaceri (devenit în prezent Ministerul Economiei) şi ale reprezentanţilor Guvernului României, cu privire la lansarea celei de-a treia ediţii a acestui program sau a unui nou program pentru start-up-uri (Star Tech Inovation). În ciuda tuturor declaraţiilor oficiale are guvernanţilor, până în acest moment nu s-a mai efectuat niciun pas concret în demararea acestui program: nu s-a publicat un ghid actualizat, nu s-a anunţat data lansării unei noi ediţii. Interesul antreprenorilor este extrem de mare faţă de acest program, în acest moment antreprenorii interesaţi de program dezbat intens pe câteva grupuri de facebook, ce însumează în total, peste 65.000 de membri. Conform estimărilor făcute de experţii noştri, la o eventuală viitoare ediţie a unui program de start-up similar, în care s-ar finanţa 10.000 de planuri de afaceri, ar aplica peste 40.000 de antreprenori din România”, menţionează sursa citată.

Toate statele occidentale şi dezvoltate implementează programe pentru start-up-uri şi pentru antreprenorii ce se afla la început de drum. Astfel de programe sunt în Statele Unite ale Americii, Israel, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii, Franţa, Germania şi altele.

Potrivit organizaţiilor, finanţarea unor programe pentru antreprenori, cum este şi Start-Up Nation/Star Tech Inovation, este cea mai bună variantă de cheltuire a banului public, pentru în acest fel se dezvoltă sectorul IMM-urilor, scade rata şomajului, iar banii investiţi în aceste programe se întorc la bugetul de stat (din taxe şi impozite aplicate firmelor) cel puţin de două ori.

„În contextul în care în ultimele luni, în urma crizei sanitare şi economice, foarte multe firme şi-au restrâns sau suspendat activitatea (După numărul de IMM-uri la 1000 de locuitori suntem pe ultimul loc în UE, iar 80% sunt decapitalizate), numărul de şomeri a crescut cu 33% faţă de vara trecută, iar în moment sunt peste 484.200 la nivel naţional, avem nevoie urgentă de un astfel de program care să stimuleze scăderea ratei şomajului, care să susţin crearea de noi locuri de muncă şi să vină în sprijinul antreprenorilor aflaţi la început de drum. Astfel, mare parte dintre actualii şomeri pot fie să aplice în cadrul unui nou program de start-up şi să devină antreprenori, fie să se angajeze în rândul noilor firme ce vor căuta forţa de muncă. Este dovedit deja că bugetul investit în finanţarea programelor pentru start-up se întoarce înapoi, cel puţin dublu. În contextul celor prezentate mai sus, solicită Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri lansarea urgentă a celei de-a treia ediţii a programului Start-Up Nation/Star Tech Inovation sau a unui program similar pentru start-up-uri, care să limiteze efectele economice dezastruoase generate de criza sanitară (virusul COVID-19) şi să reducă rata şomajului”, se mai spune în comunicat.

Demersul a fost iniţiat de următoarele organizaţii: Asociaţia Europeană a Tinerilor Întreprinzători, Asociaţia Conseil en Entreprise, Asociaţia Consultanţilor Pentru Programe Antreprenoriale, Accesarea Fondurilor Structurale şi de Coeziune Europene, Organizaţia Comunitatea pentru Monitorizarea Afacerilor, Societatea Europeană pentru Justiţie, Asociaţia JUNII, Organizaţia Îmbunătăţirea Vieţii, Societatea Studenţilor Unviersităţii Bucureşti, Asociaţia Rubik Key.