Șoferi, mare atenție! Polițiștii locali ar putea să dea amenzi usturătoare următorilor proprietari de mașini

Potrivit propunerii respective, polițiștii locali ar putea să dea amenzi usturătoare proprietarilor de mașini. Acestea vor fi aplicate în cazul în care oamenii legii cer și nu primesc informații din care să reiasă cui a fost împrumutată mașini.

Totodată, în anumite situații vor fi vizați și șoferii care refuză să se legitimeze, conform informațiilor scrise în propunerea legislativă înregistrată ieri la Senat.

Ce modificări sunt vizate în propunerea respectivă?

Este demn de menționat că, pentru a fi adoptat, proiectul legislativ trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului. Mai apoi, pentru ca prevederile să intre în vigoare, Klaus Iohannis trebuie să promulge legea respectivă. Dacă toate acestea se vor întâmpla, schimbările vor apărea în Monitorul Oficial.

Așadar, propunerea legislativă intenționează să modifice Legea poliției locale nr. 155/2010. Schimbările ar permite polițiștilor locali să aplice sancțiuni contravenționale în situația în care aceștia cer, fără izbândă, să afle de la proprietarii mașinilor cui au împrumutat autovehiculele respective.

În momentul de față, atribuția revine polițiștilor rutieri

Trebuie menționat și că atribuția respectivă revine, în momentul de față, doar polițiștilor rutieri, conform celor stabilite de Înalta Curte de Casație și Justiție în 2017. Propunerea respectivă prevede și că polițiștii locali ar putea să aplice sancțiuni contravenționale șoferilor care opresc, staționează sau parchează neregulamentar și care refuză să se legitimeze.

Sunt vizate și situațiile în care șoferii nu înmânează polițiștilor locali documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, actele mașinii sau alte documente prevăzute de lege, necesare identificării concrete a mașinii, precum și a șoferului.

Sursă foto: INQUAM Photos, Adel Al-Haddad