Un român care încerca să intre în ţară a fost prins cu droguri în valoare de peste un milion de euro.

Suspectul a fost descoperit cu ajutorul câinelui de serviciu al vameşilor, care a simţit mirosul substanţelor şi i-a condus pe agenţi spre torpedoul maşinii.

Acolo, într-un locaş special, au fost găsite peste 4,5 kilograme de cocaină şi 8 de heroină. Drogurile erau divizate în 13 pachete, şi ar fi fost cumpărate din Belgia.

Marfa urma să ajungă la un cetăţean albanez cu domiciliul în Bucureşti.

Polițiștii au organizat un flagrant

Acesta a fost reţinut de oamenii legii, în urma unui flagrant, în timp ce primea maşina în care erau ascunse substanţele interzise, informează stirileprotv.ro.

Cei doi indivizi au fost prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

În context, trebuie precizat că, dintre toate drogurile ilicite, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de de 5,8%, așa cum reiese din Raportul Național Privind Situația Drogurilor pentru anul 2019, întocmit de Agenția Națională Antidrog.

După canabis, pe poziţia a doua în ”topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%.

Urmează: cocaină/ crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%.

Canabisul își consolidează poziția

În privinţa solicitărilor de tratament ca urmare a consumului de droguri, în anul 2018 au fost înregistrate 4266 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă.

În funcţie de tipul drogului care a cauzat problema medicală, deşi se menţine aproximativ aceeaşi distribuţie a solicitărilor de asistenţă, preponderent disputată între cele trei tipuri de droguri care domină tabloul asistenţei pentru dependenţa de droguri din România (canabis, opioide şi noi substanţe psihoactive), are loc o consolidare a poziţiei deţinute de canabis, care ajunge să totalizeze peste 50% dintre cererile de tratament.

Anual, Agenţia Naţională Antidrog elaborează Raportul Naţional privind situaţia drogurilor în România (cu date din anul anterior), document de referinţă pentru specialiştii şi practicienii în domeniul drogurilor, pentru decidenţi şi pentru orice persoană interesată de ultimele tendinţe înregistrate în evoluţia acestui fenomen.