Potrivit ultimelor informații, o situație fără precedent s-a produs la frontiera în vama Albița. Doi soți ucraineni au fost prinși de polițiștii de frontieră având la ei peste 1,6 milioane de dolari cash, bijuterii și ceasuri, în valoare alte mii de euro.

Totul s-a întâmplat în data de 12.03.2022, în jurul orei 17:00, la Punctul de Trecere a Frontierei Albița. Potrivit ultimelor informații, s-au prezentat pentru a intra în Romania doi cetățeni ucraineni, soț și soție, cu un autoturism înmatriculat în Ucraina.

Astfel, în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră și lucrătorii vamali au efectuat un control amănunțit asupra vehiculului, iar în urma verificărilor, au fost descoperite în bagajele din autoturism mai multe bunuri. Printre acestea se numărau 9 ceasuri diferite mărci, bijuterii, 24 genți inscripționate cu denumiri ale unor firme recunoscute și sume în valută nedeclarate, de peste 1,6 milioane dolari și peste 50.000 euro.

În acest sens, a fost sesizată unitatea de parchet competentă. În ceea ce privește bunurile și sumele în valută, acestea au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Amintim faptul că, potrivit celui mai recent bilanț publicat duminică de ONU, aproximativ 100.000 de persoane în 24 de ore au mărit rândurile refugiaţilor din cauza luptelor din Ucraina, la peste două săptămâni de la începerea războiului.

Val de refugiați în Europa

Mai exact, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a înregistrat exact 2.698.280 de refugiaţi din Ucraina pe site-ul său, în jurul orei 11:00 GMT, notează AFP. Sursa citată menționează că sunt cu 100.733 mai mulţi refugiaţi decât indica bilanţul anterior, iar Europa nu a mai avut un aflux atât de rapid de refugiaţi de la cel de-al Doilea Război Mondial.

UNHCR mai arată că patru milioane de persoane ar putea dori să părăsească ţara pentru a scăpa de război, însă cel mai probabil numărul va fi și mai mare după revizuirea datelor.

În același timp, UNHCR notează și că între 18 şi 23 februarie, 96.000 de oameni au traversat din teritoriile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk în Rusia. După sosirea lor în Moldova, o ţară mică de 2,6 milioane de locuitori şi una dintre cele mai sărace din Europa, unii dintre refugiaţi îşi continuă călătoria în România sau Ungaria, adesea pentru a-şi regăsi familia.

Potrivit UNHCR, 104.929 de refugiaţi veniţi din Ucraina erau înregistraţi în ţară la data de 10 martie. În ceea ce privește situația din România, până în prezent, sursa citată nu şi-a actualizat statisticile. Pe de altă parte, Agenţia ONU pentru Refugiaţi a înregistrat aproape 85.000 de refugiaţi la 8 martie.