Este abia luna august, dar România a înmagazinat deja depozitele de gaze necesare pentru iarnă. Operatorii economici din sectorul gazelor aveau obligaţia să înmagazineze, în total, aproape 23,5 TWh de gaze naturale, potrivit obligaţiilor impuse de ANRE pentru acest an. Stocurile trebuiau făcute până la finalul lunii octombrie, pentru a se asigura consumul în perioada de iarnă, însă acest nivel din depozite a fost deja depăşit, încă înainte de sfârşitul lunii august, notează economica.net.

În prezent, depozitele de gaze ale României sunt pline în proporţie de 71%, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe, deci ar mai fi loc pentru stocarea de gaze, dacă furnizorii/traderii şi/sau producătorii consideră că este mai avantajos să înmagazineze gaze (plătind tariful reglementat aferent) decât să le pună acum pe piaţă.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a făcut şi el o declaraţie pe această temă: „Am mai comentat chestia asta şi o să mai comentez de 100 de ori. Eu cred că în sfârşit ne-a venit mintea la cap şi luăm gaze ieftine ca să le introducem în rezervoare, în depozite, să avem gaze la iarnă. De foarte multe ori s-a întâmplat să ne trezim că prin septembrie, noiembrie, începem să acumulăm şi atunci preţul gazelor este mult mai mare. Deci mie mi se pare o chestie cu plus faptul că importăm… La ce ne raportăm? La ce am importat anul trecut. Anul acesta ne-am schimbat politica, anul acesta importăm atunci când gazele sunt ieftine.”

În acest an, din cauza OUG 114, care a bulversat piaţa de gaze, România a importat masiv gaze, chiar dacă este al patrulea producător de gaze din Uniunea Europeană. OUG 114 a obligat cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, să vândă la preţ plafonat, de 68 de lei/MWh, gazele pentru consumul populaţiei şi al producătorilor de energie termică, la fel şi gazul pe care sunt obligate să îl înmagazineze. Ca atare, cantitatea de gaze pusă pe piaţă începând din luna mai a fost mai mică, iar preţurile pe piaţa liberă au crescut pentru gazul românesc. În acelaşi timp însă, preţul gazelor în Europa a scăzut, deci importul a devenit o soluţie.

După importuri mari în perioada primăverii, situația s-a repetat și în prima lună de vară. Conform ANRE, importurile de gaze au fost, în iunie 2019, de aproape 1,48 milioane MWh de gaze, deci de circa 368 de ori mai mari, cantitativ, decât în aceeași lună din 2018. Importurile reprezintă gaz rusesc, dar care a intrat în țară preponderent prin ruta ungară.