Alertă la granița cu România, după ce Ministerul Apărării din Rusia a transmis, joi, că a dispus transferul a zece nave de război, inclusiv vase de desant şi nave purtătoare de artilerie din Marea Caspică în Marea Neagră. Motivul invoct ar fi acela că vor lua parte la exerciţii navale, transmite Reuters, citând Interfax.

Tensiuni majore în zonă din cauza Rusiei

Occidentul şi Ucraina şi-au exprimat anterior îngrijorarea faţă de comasarea de trupe şi echipamente militare în apropierea frontierei ruso-ucrainene. Autorităţile de la Moscova au spus miercuri, prin vocea purtătorului de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, că forţele ruse vor rămâne la graniţa cu Ucraina „atât cât se va considera necesar de către conducerea noastră militară şi de către comandantul nostru suprem”, preşedintele rus Vladimir Putin.

Rușii se pregătesc de luptă

Ministrul apărării Serghei Şoigu a spus marţi începerea unei inspecţii planificate privind pregătirea de luptă a forţelor armate ruse în toate cele patru districte militare ale Federaţiei Ruse, fiind prevăzute peste 4.000 de exerciţii în această lună.

„Ca parte a verificării antrenamentelor efectuate pe timpul iernii, peste 10 nave amfibie şi purtătoare de artilerie şi vase din cadrul Districtului militar Sud desfăşoară un transfer interflotă din Marea Caspică în Marea Neagră”, se menţionează într-un comunicat al serviciului de presă al Districtului militar Sud.

Exerciții navale la Marea Neagră

Potrivit textului, citat pe pagina sa web de Interfax, acest transfer de nave în Marea Neagră are drept scop efectuarea de exerciţii navale. Flota rusă din Marea Neagră îşi are baza la Sevastopol, în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia.

În acest context, agenţia de presă Interfax evocă declaraţia făcută miercuri de purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care a declarat că NATO este cea care continuă să-şi intensifice „activităţile forţelor sale armate pe teritoriul Ucrainei şi în Marea Neagră”, o declaraţie intens difuzată de media de propagandă ruseşti.

Zaharova a denunţat o „campanie informaţională agresivă declanşată de Ucraina şi unele state occidentale, care încearcă să acuze Rusia de escaladarea tensiunilor în Donbas şi la graniţa ruso-ucraineană”, potrivit Interfax şi TASS.

Pretext pentru aceasta au servit, potrivit lui Zaharova, situaţia tot mai gravă din estul Ucrainei, pentru care ea acuză autorităţile de la Kiev, precum şi „activităţile planificate de instruire militară ale forţelor armate ruse, care se desfăşoară în mod regulat pe teritoriul Rusiei în această perioadă şi care nu depăşesc amploarea din anii trecuţi”, conform comunicatului MAE rus.

NATO se teme că Rusia va începe o ofensivă militară

De fapt, de la sfârşitul lunii martie Rusia comasează trupe şi echipamente militare la frontiera ucraineană, în special, în dreptul regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, dar şi mai la nord, în regiunea Voronej, precum şi în Crimeea, ceea ce a provocat temeri privind declanşarea unor acţiuni militare la scară largă de către Moscova în Ucraina. Reţelele de social media abundă în imagini cu transferuri de blindate, artilerie şi alte echipamente în zona respectivă.

„Nu a existat o astfel de concentrare de trupe ruse în apropierea frontierei ucrainene din 2015”, au declarat marţi experţi ai platformei Conflict Intelligence Team, grup de bloggeri şi jurnalişti independenţi ruşi care investighează conflicte armate prin analizarea datelor din spaţiul public.