‘El ar putea rămâne ani, nu văd nicio forţă care l-ar putea înlătura mâine sau poimâine, deşi cred că merită să plece, cu cât mai devreme, cu atât mai bine’, a spus generalul israelian, estimând că armata subordonată regimului de la Damasc este capabilă să opună rezistenţă rebelilor.

La ora actuală, potrivit acestuia, guvernul de la Damasc nu controlează aproximativ 60% din teritoriul ţării, cu toate acestea reuşeşte să reziste ofensivei rebelilor datorită superiorităţii sale şi tehnicii militare livrate de Federaţia Rusă.

Comentând cu privire la faptul că, în cazul unor lovituri aeriene americane, Siria ar putea ataca Israelul, generalul Yair Golan a menţionat:’Siria ne-ar putea provoca prejudicii, ne-ar putea provoca o mulţime de probleme, dar nu este în măsură să realizeze o campanie terestră serioasă împotriva statului evreu’.

În situaţia actuală, în opinia sa, regimul sirian nu reprezintă o ameninţare pentru Israel. În pofida unor progrese, armata guvernamentală a înregistrat pierderi semnificative în cei peste doi ani de conflict – până la 15.000 de militari şi circa 40%-50% din arsenalul său de rachete cu rază lungă de acţiune, a argumentat el.

În acest context, generalul israelian, ale cărui declaraţii sunt citate şi de ziarul Yediot Aharonot, a subliniat ameninţarea crescândă pentru statul evreu dinspre insurgenţii sunniţi care luptă împotriva armatei lui Assad. Aproximativ 10% din forţele rebelilor sirieni au legătură într-un fel sau altul cu reţeaua teroristă Al-Qaida, a specificat el, în baza informaţiilor serviciilor secrete israeliene.

Referitor la acordul convenit de Rusia şi SUA privind distrugerea arsenalului chimic sirian, generalul israelian consideră că, dacă ‘ va fi pus în aplicare şi va duce într-adevăr la eliminarea armelor chimice siriene, acesta va putea fi numit o realizare’.

În acelaşi timp, ambasadorul Israelului în SUA, Michael Oren, a declarat miercuri că statul evreu ‘întotdeauna şi-a dorit ca Bashar al-Assad să plece’, conform The Jerusalem Post. Plecarea lui Assad de la putere ar permite ruperea alianţei dintre Siria şi Iran, la care se adaugă şi mişcarea fundamentalistă Hezbollah din Liban. Cu toate acestea, diplomatul israelian nu a arătat exact în ce mod Israelul ar putea încerca să-l înlăture de la putere pe liderul sirian, după cum remarcă publicaţia menţionată, preluată de RT, MigNews şi Vzgliad. AGERPRES