Simona Halep are avocat cu experiență

Audierea tenismenei noastre Simona Halep la TAS a fost stabilită pentru anul viitor între 7 și 9 februarie. Românca și-a angajat un avocat cu experiență în procesele de la tribunalul elvețian. Este vorba despre americanul Howard Jacobs.

El a apărat 4 tenismeni cunoscuți. Pe Maria Sharapova, Sara Errani, Marin Cilic și Mikeal Ymer. În toate aceste cazuri s-a ajuns la un verdict după o perioadă variabilă de timp.

Maria Sharapova, una dintre marile rivale pe care le-a avut Simona Halep, a fost suspendată pentru o perioadă de doi ani după ce a fost depistată pozitiv la Meldonium. Sportiva a recunoscut că a utilizat această substanță pe o perioadă extinsă de timp. Nemulțumită de durata suspendării, Sharapova a apelat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), depunând contestația pe 9 iunie. Deși inițial s-a anticipat o audiere rapidă, cele două părți au convenit asupra unei analize amănunțite, iar Sharapova a prezentat noi martori pentru a-și susține versiunea.

Audierile au avut loc la New York în zilele de 7 și 8 septembrie, iar pe 30 septembrie, Maria Sharapova a primit o reducere a suspendării la 15 luni. Ea s-a întors în circuit în aprilie 2017, participând la turneul de la Stuttgart.

Marin Cilic a primit decizia în 10 zile

În 2013, jucătorul de tenis croat Marin Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă. Un stimulent, în urma unui control antidoping efectuat în timpul turneului de la Munchen, în luna mai. La 10 iunie, el a fost informat despre problemele cu proba sa. Iar la 26 iunie a acceptat acuzația. La 26 august, a solicitat să fie audiat în fața Tribunalului Antidoping al ITF. Iar pe 13 septembrie acest lucru s-a întâmplat. În doar zece zile, a venit și suspendarea de nouă luni.

Marin Cilic a susținut că substanța interzisă a intrat în corpul său după ce mama sa a cumpărat niște pastile de glucoză de la Monte Carlo, care conțineau metabolit de niketamidă.

Sara Errani a fost supusă unui control antidoping în afara competiției la 17 februarie 2017. În aprilie, a fost informată că proba A este pozitivă la letrozol, o substanță aflată pe lista substanțelor interzise.

Audierea a avut loc pe 19 iunie, iar decizia a venit pe 3 august, constând într-o suspendare de două luni, care s-a încheiat pe 2 octombrie. Ea a continuat să evolueze în timp ce era sub anchetă.

Sara Errani s-a apărat, afirmând că a ingerat accidental substanța interzisă, letrozol, conținută în medicamentul Femara, pe care îl lua mama ei, suferindă de cancer.

Pe 23 august 2017, a făcut apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru a contesta faptul că i s-au luat punctele și banii câștigați. Acest apel a fost combinat cu cererea Agenției Naționale Anti-Doping din Italia, care era nemulțumită de durata inițială a suspendării.

Audierea a avut loc pe 7 și 9 noiembrie 2017, iar decizia a fost emisă în iunie 2018, prelungind suspendarea Sarei la zece luni. Ea a revenit în circuit în februarie 2019.

Ymer a fost suspendat și s-a retras

În ceea ce-l privește pe Mikael Ymer, acesta a fost inițial achitat de Sport Resolutions, dar pe 13 ianuarie 2022, a fost informat că este pasibil de suspendare, având în vedere că a ratat trei controale antidoping în mai puțin de un an.

Ymer a recunoscut că a ratat primele două controale, dar a contestat al treilea, argumentând că ofițerul de control doping nu a depus eforturi suficiente pentru a-l găsi și că agentul său nu a schimbat în sistemul ADAMS locul unde era cazat, deoarece nu știa de această schimbare de ultim moment. Cazul său a fost trimis către Sport Resolutions pe 24 februarie 2022, iar pe 8 iunie a avut loc audierea fizică. Pe 23 iunie, Ymer a fost declarat nevinovat.

Ulterior, după contestații legate de componența juriului TAS, audierea a avut loc pe 25 aprilie 2023. Decizia a fost comunicată pe 17 iulie 2023, constând în suspendarea sportivului timp de 18 luni. Această hotărâre a determinat suedezul să-și încheie cariera la doar 24 de ani.