Scăderile au revenit pe piaţa de acţiuni de la Bucureşti, o bună parte dintre deciziile de tranzacţionare fiind luate emoţional, obiectivul principal fiind lichidarea poziţiilor deţinute de investitorii de retail, fără a ţine cont de preţ.

În aceste condiţii, în primele patru şedinţe ale săptămånii, indicele BET înregistra o scădere de peste şapte procente, iar indicele societăţilor de investiţii financiare de aproape 6%. În acelaşi interval, indicii pieţelor americane şi europene cåştigau 2%-3%. Şi faţă de începutul anului indicii de la Bucureşti înregistrează scăderi importante (42% BET şi 52% BET FI), în general de cel puţin două ori mai mari decåt cele ale indicilor externi.

Încrederea în piaţa de acţiuni a scăzut semnificativ, iar preţurile extrem de tentante pentru o parte dintre emitenţii listaţi nu mai atrag nici măcar investitorii care au un orizont investiţional de trei – cinci ani. Tranzacţiile se fac cu panică, iar mărimea ordinelor, atåt de vånzare, cåt şi de cumpărare, afişate în piaţă, deşi în creştere uşoară faţă de săptămåna precedentă, se menţine la un nivel extrem de redus. Acestea sunt şi motivele pentru care variaţiile de preţ sunt importante şi dictate de hazard. Cu o scădere de 5,6% pentru indicele BET şi de 7,7% pentru BET-FI, piaţa de acţiuni de la Bucureşti a fost în cădere liberă. Dintre componentele indicelui principal, trei companii au înregistrat o scădere săptămånală de peste 14 procente. Este vorba de SSIF Broker, Banca Transilvania şi Impact Bucureşti.

Cu evoluţii pozitive printre emitenţii care realizează tranzacţii la un nivel acceptabil avem Azomureş (Ă8,6%), Socep (Ă5,8%) şi Erste Bank (Ă4,9%). În plan extern, acţiunile din sectorul financiar au înregistrat o volatilitate extraordinară a preţului în ultima săptămånă, cu schimbări spectaculoase de sens. La bază se află raportările financiare din piaţa americană, care reuşesc să influenţeze întregul sector la nivel global. Un singur exemplu este suficient: la Viena, acţiunile Erste, după ce au scăzut miercuri pånă în apropierea minimului din ultimii patru ani, au revenit de la 34 de euro pe acţiune pånă la aproape 42 de euro, recuperånd în două şedinţe peste 20%. Chiar dacă cele cinci SIF-uri au obţinut cumulat în primele şase luni ale anului, un profit net de 317,5 milioane lei, aproape de nivelul celui din perioada similară a anului trecut, cotaţiile au înregistrat o scădere extrem de dură. Preţurile actuale sunt cu aproximativ 57% sub nivelul de la finele lunii iunie 2007, în timp ce activele nete unitare au înregistrat o scădere doar de 1,34%. SIF-urile se tranzacţionează cu discount foarte mare, preţurile curente reprezentånd jumătate din valoarea activelor nete, situaţie pe care nu am mai întålnit-o de peste patru ani, respectiv din martie 2004.

116-16318-graf.jpg