La o conferinţă de presă la care au participat şi directorii celor două companii petroliere, Taner Yildiz a declarat că este încrezător că forajele vor conduce la descoperirea de petrol şi gaze naturale. ”Prioritatea noastră este să îmbunătăţim cât mai mult posibil utilizarea resurselor energetice naţionale. Ţările vecine Bulgaria şi România au descoperite resurse de petrol şi gaze naturale în regiune. Astfel că sunt încrezător în rezultatele parteneriatului dintre TPAO şi Shell”, a declarat Taner Yildiz.

Potrivit ministrul turc al Energiei, TPAO şi Shell vor cheltui aproximativ 300 de milioane de dolari pentru lucrările de explorare care vor avea loc la 100 de kilometri offshore de Istanbul. Nava care va efectua forajele a trecut prin Strâmtoarea Bosfor şi se îndreaptă spre zona de explorare. Taner Yildiz a mai spus că în 2014 un număr de 45 de companii petroliere, dintre care 28 companii turceşti şi 17 străine, au efectuat 226 de foraje exploratorii atât onshore cât şi offshore în Turcia. Cererea de resurse energetice în Turcia s-a dublat în ultimii 10 ani ceea ce obligă Turcia să caute noi surse de aprovizionare, pentru a reduce dependenţa de produsele petroliere importate.

În 2012, ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL), o subsidiară a ExxonMobil Corporation, şi OMV Petrom SA au anunţat o descoperire semnificativă de gaze naturale la sonda Domino -1, situată în blocul Neptun. Potrivit OMV, Sonda Domino -1 a întâlnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimările preliminare evaluând acumularea la 42 până la 84 miliarde metri cubi. (Sursa: Agerpres)

Te-ar putea interesa și: