Mihail și Gavril 2021. Ce nu trebuie să faci în această zi? Este mare păcat

Luni, 8 noiembrie, creștinii de pretutindeni îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril. În timp ce Arhanghelul Mihail este cunoscut pentru faptul că veghează la căpătâiul bolnavilor, Arhanghelul Gavriil este cunoscut ca protector al mamelor, fecioarelor și pruncilor.

Potrivit creștinortodox.ro, Arhanghelul Gavril a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria pentru a-i vesti întruparea Fiului Domnului. Arhanghelul Gavril este cel care le-a vestit lui Ioachim și Ana venirea Maicii Domnului.

Pentru a fi protejați de cele rele, credincioșii creștini de pretutindeni urmează cu sfințenie o serie de tradiții și superstiții. Așadar, în zonele muntoase, cei doi Arhangheli erau cunoscuți și ca patroni ai oilor, motiv pentru care stăpânii animalelor făceau o turtă mare din făină de porumb, numită turta arieților.

În dimineața zilei de 8 noiembrie, ciobanii aruncau turta în turma oilor, după ce le era permis berbecilor să se amestece printre ele. Dacă turta cădea cu fața în jos, printre ciobanii bucovineni apărea un sentiment de tristețe, însă dacă turta cădea cu fața în sus, atunci ciobanii se bucurau deoarece era considerat că toate oile vor avea miei până la primăvară.

Mihail și Gavril 2021. Ce nu trebuie să faci în ziua de 8 noiembrie

Printre tradițiile de Mihail și Gavril 2021 se numără și pomenile și praznicele pentru cei trecuți în neființă. Rudele celor care au murit aprind lumânări pentru aceștia, cu scopul ca ei să aibă asigurată lumina călăuzitoare pe lumea cealaltă.

Se spune că persoanele care lucrează în ziua prăznuirii Sfinților Arhangheli Mihai și Gavril vor fi chinuiți în ceasul morții până la ieșirea sufletului. Așadar, în ziua de 8 noiembrie nu ai voie să faci treabă prin casă, iar cine nu se supune va fi grav chinuit înaintea morții.

Mihail și Gavril 2021. Ce nume se serbează azi

Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela sunt cele mai cunoscute nume care sunt serbate în această zi. Cu toate acestea, mai sunt câteva derivate, astfel:

  • Mihai, Mihaela, Michaela, Mihail, Mihăiță, Mișu, Mihnea, Miță, Michi, Mihalache, Mihalcea, Mihalache
  • Gabriel, Gabriela, Găbiță, Gabi, Gavril, Gavriil

Mihail și Gavril 2021. Rugăciune pentru această sărbătoare

„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește nu), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutătorla nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.