Pe data de 14 octombrie, creștinii ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Aceasta este considerată ocrotitoarea Moldovei și a moldovenilor. Moaștele sale sunt păstrate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unul din cele mai importante centre religioase ale Moldovei.

Sâmbăta aceasta, așadar, creștinii ortodocși vor sărbători viața și sfințenia Sfintei Parascheva. Aceasta este cunoscută și sub numele de Sfânta Vineri sau Sfânta Parascheva de la Iași. Cu această ocazie, credincioșii ortodocși pelerini din toată țara se adună la Iași pentru a se ruga și a participa la slujbele religioase speciale oficiate pentru Sfânta Parascheva.

Legenda descoperirii trupului Sfintei Cuvioase Parascheva

Descoperirea trupului Sfintei Cuvioase Parascheva este considerată un miracol. Potrivit legendei, aceasta a fost îngropată străină, nimeni neștiind cine era cu adevărat.

Povestea spune că un marinar a murit pe o corabie, iar camarazii săi i-au aruncat trupul în mare. Cadavrul său a fost dus spre țărm de către valuri. Ulterior, l-a descoperit un călugăr, care, ajutat de mai mulți localnici, s-a ocupat de înmormântarea lui.

Însă atunci când au săpat groapa, călugărul și ceilalți creștini au descoperit corpul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Potrivit doxologia.ro, ei „aflară trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputred şi plin de mireasmă”.

Creștinii au depus trupul marinarului lângă cel al cuvioasei, după care au plecat. În noaptea următoare, un creștin pe nume Gheorghe, care a ajutat la săpatul gropii, a visat o împărăteasă. Aceasta, stând pe un scaun luminat, l-a mustrat pentru că nu au scos trupul Cuvioasei din groapă.

Un semn de la Dumnezeu

Împărăteasa, care nu era alta decât Sfânta Parascheva, i-a poruncit să ia rapid trupul din groapă şi să-l aşeze undeva la loc de cinste. Tot în acea noapte, o creștină pe nume Eftimia a avut același vis. Cei doi au realizat că este un semn de la Dumnezeu, așa că au luat trupul Cuvioasei din mormânt şi l-au aşezat în biserica Sfinţii Apostoli din Epivat.

Se pune că cei care se roagă la moaștele sale se vindecă imediat de boli.

Legenda spune că pe locul în care au trăit părinții Cuvioasei, unde Aceasta s-a și născut, oamenii au zidit o biserică. Veștile despre minunile săvârșite s-au răspândit rapid în Peninsula Balcanică.

Cum au ajuns moaștele Cuvioasei la Iași

La Iași, moaștele Sfintei Cuvioase au fost aduse în urmă cu 382 ani. Trupul Ei a ajuns în România în 1641.

Moaștele au fost așezate pe 13 iunie 1641 în biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, relatează crestinortodox.ro.

Sfintele moaște au rămas în acel loc până în anul 1884, când au fost mutate în paraclisul mănăstiresc din clădirea egumeniei. Acestea au fost așezate pe un catafalc din lemn. Pe 26 decembrie 1888, acestea au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află și în prezent.

Sute de mii de persoane vor veni în pelerinaj la Iaşi

Autorităţile estimează că aproximativ 350.000 de persoane vor participa la pelerinajul religios care va avea loc la Iaşi, pe 14 octombrie, când moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană.

Perioada în care va fi cel mai aglomerat la moaștele Sfintei Cuvioase va fi 13-14 octombrie, când se estimează că vor fi permanent în culoarul de acces către raclă 50.000-60.000 de persoane.