În acest dosar a fost trimis în judecată şi Constantin Petruşcă, contabil şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în Primăria Comunei Strunga la data faptelor.

În perioada 2008-2009, Sorin Lazăr, în calitate de primar şi ordonator principal de credite, fără existenţa unui angajament legal, a dispus aprobarea, fără nicio bază legală, a plăţii a peste 10.000 lei, cu titlul de "onorariu participare la licitaţie" către trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru execuţia unor lucrări de reparaţie a drumurilor din localitate.

"Aceste plăţi au fost nejustificate şi nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fişa postului această activitate ca şi atribuţie de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizaţiei prevăzute de lege pentru această funcţie", se arată într-un comunicat al DNA..

Procurorii susţin că Sorin Lazăr a dispus plata a 16.550 lei către alte trei persoane, reprezentând "plată lunară zilieri" (12 rate).

"Aceste plăţi s-au efectuat fără existenţa unui angajament legal care să ateste o obligaţie pe seama fondurilor publice (contract de muncă, convenţie de prestări servicii, sau orice alt act juridic din care să izvorască un raport juridic, care să creeze obligaţia părţilor de a presta o muncă, o activitate, un serviciu, respectiv de a plăti o sumă de bani). De asemenea, nu există niciun act care să ateste prestarea vreunor activităţi (pontaje, recepţii ale unor servicii prestate sau orice fel de act care să dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unităţii administrativ teritoriale, de către respectivele persoane", au constatat anchetatorii.

DNA precizează că, în acest caz, nici nu s-a pus problema reţinerii şi virării unor impozite şi contribuţii către bugetul statului, persoanele respective fiind pur şi simplu gratificate de către primar cu acele sume de bani, fără vreo justificare.

De asemenea, Sorin Lazăr a dispus şi plata a aproximativ 5.000 lei, reprezentând premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine şi 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, sume achitate la 14 ianuarie 2009, după ce aceasta a dobândit calitatea de senator.

"În acest mod, primarul şi viceprimarul comunei şi-au însuşit pur şi simplu aceste sume de bani din bugetul local, deşi conform prevederilor legale indemnizaţia lunară era singura formă de remunerare a primarului şi a viceprimarului pentru activitatea corespunzătoare funcţiei. Toate aceste sume de bani au fost avizate de inculpatul Petruşcă, fără existenţa unui angajament legal şi cu încălcarea prevederilor legale", mai menţionează DNA.

În cursul urmăririi penale, Primăria Comunei Strunga a comunicat că unitatea administrativ-teritorială nu se constituie parte civilă în procesul penal.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin senatorului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

AGERPRES