"Deocamdată nu am selectat un investitor pentru reactoarele de la Cernavodă, iar termenul de selecţie a acestora a fost prelungit până pe 15 septembrie 2012", a afirmat Lucian Bode.

În urmă cu o săptămână, ministrul Economiei preciza, citat de Agerpres, că are în analiză trei variante de lucru pentru realizarea proiectului reactoarelor de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, o opţiune fiind construirea unui singur reactor, în loc de două.

‘În acest moment, analizăm trei variante de lucru în privinţa realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Una dintre ele este modificarea unor condiţii şi prelungirea procesului de selecţie a companiilor interesate de proiect, pentru a da acestora posibilitatea să se implice prin componenta tehnologie si echipamente. O altă variantă ar lua în calcul oprirea proiectului şi reluarea procedurii de la zero’, a spus, la începutul lunii martie, Lucian Bode.

De asemenea, aceasta a precizat atunci că ia în calcul opţiunea realizării unui singur reactor la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă.

Oficialul a subliniat că varianta prelungirii procesului şi modificarea condiţiilor este soluţia oportună în privinţa realizării proiectului.

"Eu cred că cea mai oportună variantă este cea care vizează prelungirea procesului şi modificarea condiţiilor, pentru că celelalte, cum ar fi reluarea procedurilor, presupun timp, iar noi nu avem mult timp la dispoziţie", a adăugat Bode.

Potrivit ministrului, până în prezent au fost achiziţionate caietele de sarcini de către două companii, din China şi din Coreea de Sud.

Societatea de stat Nuclearelectrica, operatorul  centralei de la Cernavodă, a selectat în urmă cu 2-3 ani şase investitori privaţi care şi-au arătat interesul pentru construcţia grupurilor 3 şi 4. Cei şase investitori selectaţi iniţial au fost  Arcelor Mittal România care va deține 6,2 din acțiunile viitoarei companii, Grupul CEZ Republica Cehă – 9,15%, ENEL Italia – 9,15%, GDF Suez – 9,15%, Iberdrola Spania – 6,2% și RWE Germania – 9,15%, în condițiile în care statul roman deținea 51% din acțiuni.

La finele anului 2010, grupul CEZ a anunţat că se retrage din proiect, acţiunile care îi reveneau fiind cumpărate de către statul român. Ulterior, la începutul anului trecut, s-au retras din proiect şi GDF Suez, Iberdrola şi RWE Germania, astfel că statul român a ajuns să deţină aproximativ 84% din acţiunile EnergoNuclear, compania de proiect pentru grupurile 3 şi 4. Ceilalţi acţionari ai companiei sunt Arcelor Mittal România şi grupul italian Enel. Conform calendarului iniţial, cele două grupuri urmau să fie puse în funcţiune în 2015, respectiv 2016.

Citiţi şi: Şoc în energia nucleară: La Cernavodă s-ar mai putea construi doar reactorul 3