O modalitate eficienta de a preintampina pierderea unor inscrisuri sau obiecte cu valoare baneasca, oficiala sau sentimentala este aceea a depozitarii lor in seifurile unei banci. Aici, siguranta e garantata in proportie de aproape 100% (singurul eveniment care ar putea periclita bunurile depozitate la o banca ar fi un cutremur devastator, dar, din ceea ce cunoastem, nici macar in 1977 nu au existat probleme de acest gen). Casetele de valori sunt amplasate in spatii asigurate cu sisteme de paza, supraveghere si alarma, in care se permite accesul doar a unui singur client o data. Deschiderea si inchiderea casetelor de valori se face cu ajutorul a doua chei: o cheie unicat detinuta de client si o a doua cheie detinuta de banca. Accesul la caseta de valori se poate face numai utilizand ambele chei. Clientul poate utiliza caseta de valori imediat dupa ce semneaza contractul de inchiriere a acesteia (contract in care se mentioneaza durata depozitarii si valoarea declarata de client pentru obiectul depozitat) si plateste chiria. Pe piata romaneasca acest tip de oferta este, contrar asteptarilor, destul de restransa. Doar un numar mic de banci pun la dipozitia clientilor un asemenea serviciu si chiar si in cazul acestora serviciul nu este disponibil la toate sucursalele (exceptie face HVB).
Serviciul este destul de solicitat de catre clienti. Spre exemplu, in cazul BCR gradul de ocupare a casetelor de valori, la nivelul intregii tari, era de 62% la sfarsitul lui decembrie 2001, fata de 55% – decembrie 2000, in vreme ce in Bucuresti gradul de ocupare a casetelor de valori a ajuns la 96% in decembrie 2001, fata de 79% in decembrie 2000. In cazul Banc Post gradul de ocupare la nivelul intregii tari era de 50%, in vreme ce HVB Romania raporta ca aproape toate casetele din Bucuresti erau ocupate.
In aceste casete se pot pastra titluri si hartii de valoare (actiuni, obligatiuni, certificate de depozit, bilete de banca, garantii etc.), alte documente de valoare si inscrisuri oficiale (manuscrise, testamente etc.), valuta cash, obiecte de arta si bijuterii, metale si pietre pretioase, colectii numismatice, documente si inscrisuri oficiale (manuscrise, testamente, certificate de proprietate etc.), alte valori, precum si orice fel de obiecte fara valoare determinata, care nu fac parte din categoria substantelor periculoase (inflamabile, explozive) sau interzise (mercur, droguri etc.) si care incap in acestea. Spre exemplu, in cazul casetelor puse la dispozitie de HVB dimensiunile corespunzatoare sunt 380 mm x 255 mm x 40 mm (caseta mica – tip I), 380 mm x 255 mm x 90 mm (caseta medie – tip II) si 380 mm x 255 mm x 210 mm (caseta mare – tip III).