Ca si pentru celelalte bunuri de folosinta indelungata, criteriile care stau la baza achizitionarii unui seif nu trebuie trecute usor cu vederea. Pentru aceastea insa, banii sunt luati in calcul abia la sfarsit. Multi s-au fript punandu-si la pastrare valorile in seifuri turcesti sau iraniene si trezindu-se doar cu amintirile acestora. Preturile unor astfel de produse ar trebui sa nasca suspiciuni oricui. Intre un pret de 3-5 milioane si unul de 40-50 milioane lei este totusi o diferenta!
Din spusele majoritatii producatorilor si importatorilor reiese ca daca un produs turcesc nu se desface usor cu o surubelnita, atunci cu siguranta nu va face fata unei dalte.
Pe langa acest tip de seifuri, pe piata exista si produse „adevarate”, apartinand unor producatori interni sau externi cu traditie. In ceea ce priveste piata produselor de calitate, lucrurile sunt clare. Nu se pot da tunuri. Valoarea mare a seifurilor indeamna la o analiza serioasa a ofertei pietei.
Principalul criteriu de achizitionare al unui seif este clasa de siguranta din care face parte. Aceasta este stabilita prin determinarea rezistentei la efractie si foc a seifurilor (cele mai importante cerinte de calitate pe care unitatile de depozitare si de securitate a valorilor trebuie sa le asigure). Astfel, produsele incorporate in constructii necesita (potrivit Directivei europene nr. 89/106, preluata in Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii) obtinerea agrementului tehnic, ce reprezinta certificarea calitatii.
Organismul de certificare a calitatii in domeniul echipamentelor de protectie mecanica a valorilor din Romania functioneaza in cadrul ICECON SA si este organizat conform SR ISO 45011. Ca atare, este recomandat ca la cumpararea unui seif sa se tina seama de certificatul de calitate si de placuta de omologare pe care fiecare produs de acest gen trebuie sa o aiba. Conform standardului EURONORM, seifurile sunt incadrate in clasele 0-5 de securitate.
Pe langa produsele omologate de ICECON exista insa si seifuri care au certificate de calitate obtinute de la organismele de certificare din Vest.
Din punctul de vedere al destinatiei lor, pe piata exista mai multe tipuri: seifuri pentru bijuterii, pentru documente, pentru casierii, pentru hoteluri, pentru medii purtatoare de date magnetice si pentru banci.
Inainte de alegere, trebuie sa se tina seama si de locul de amplasare si de sistemul de ancorare. Exista seifuri de perete, tip mobilier si de sine statatoare. Dispozitivul de inchidere (broasca antiefractie, cifru mecanic sau electronic, incuietoare cu cartela magnetica) rotunjeste pretul. Cu cat performantele acestora sunt mai ridicate, cu atat seiful este mai sigur (cu conditia ca si carcasa acestuia sa fie de calitate).
Pe langa asigurarea valorilor impotriva efractiilor sau incendiilor, prin achizitionarea unui seif, ideal ar fi sa existe posibilitatea asigurarii seifului. Deocamdata, in Romania, acest lucru nu s-a reglementat. In schimb, in Occident, asigurarea seifului este obisnuita. Societatile de asigurare stabilesc prima de asigurare pentru seifuri in functie de performantele acestuia. Cu cat clasa de securitate este mai mare, cu atat prima este mai mica si invers.
Un aspect foarte important este incheierea unui contract prin care sa se prelungeasca perioada de garantie. Acesta va poate scuti de neplaceri foarte mari. In perioada de garantie (de regula un an de zile), firma producatoare sau importatoare este obligata sa rezolve toate problemele tehnice care apar.
In caz de blocare a incuietorii (fie electronica sau mecanice), singura solutie de a-l deschide este spargerea. Daca nu este nici in garantie si nici nu exista contractul de service postgarantie, zarurile sunt aruncate: alti bani, alta distractie.     

Aurelian Buliga