"Aceasta este decizia lor, unde cred ei că există pieţe mai lichide pentru astfel de volume de gaze naturale. Consorţiul trebuie să se decidă dacă vrea să vândă 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale în Italia sau Grecia, sau vrea să mergă spre pieţele din Europa Centrală", a spus Roiss.

Joia trecută, consorţiul Shah Deniz II a anunţat că a selectat proiectul Nabucco West drept una din cele două opţiuni ce vor fi luate în considerare pentru decizia finală cu privire la ruta aleasă pentru a transporta gaze naturale din bazinul Caspic în Europa.

În luna februarie a acestui an, consorţiul a ales gazoductul TAP (Conducta Trans-Adriatică, legând Grecia de sudul Italiei, cu traversarea Albaniei) ca altă opţiune pentru a transporta gaze azere spre Europa. Decizia finală urmează să fie luată în cursul acestui an sau în 2013.

Referindu-se la zvonurile potrivit cărora alţi acţionari ai proiectului Nabucco încep să-şi piardă răbdarea, Gerhard Roiss a răspuns: ‘acesta este un contract ferm semnat de toţi acţionarii, nu este vorba de zvonuri ci de un contract semnat de toţi acţionarii şi care este o ofertă concretă’. Luna trecută guvernul român a aprobat mandatarea companiei Transgaz Mediaş pentru reprezentarea României în ceea ce priveşte proiectul internaţional Nabucco.
Sursa: Agerpres