Rețeta pentru salata de boeuf

Florin Dumitrescu a spus care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara cea mai delicioasă salată de Beouf, dar și care este greșeală frecventă la prepararea maionezei.

Ingredientele de care avem nevoie atunci când vrem să preparăm salata de boeuf sunt următoarele: 300 g cartofi fierți, 150 g morcovi fierți, 80 g mazăre fiartă, 4 ouă , 80 g ardei gras murat, 80 g castraveți murați, 2 linguri muștar, 1 lămâie, 400 ml ulei măsline / floarea soarelui, 300 g pulpă vită.

Modul de preparare al salatei. Trebuie să fi atent la aceste etape

Într-o oala cu apa sărată se pune la fiert carnea întreagă, iar imediat ce carnea este gata se adaugă si legumele întregi la fiert. Se răcesc ingredientele și se taie totul cuburi mici.

Pentru maioneză: se amestecă 2 gălbenușuri cu muștarul, sucul de la o lămâie și uleiul de floarea-soarelui (uleiul nu se pune tot odată, se toarnă fir subțire în timp ce se amesteca gălbenușul cu muștar, iar sucul de lămâie se pune la final când maioneza este emulsionată).

Imediat ce toate ingredientele sunt tocate cuburi la aceeași dimensiune se amestecă cu maioneza și murăturile tocate.

Se decorează cu ouă fierte, iar plating-ul poate diferi în funcție de imaginația fiecăruia.

Istoria salatei de boeuf

Mulți români nu cunosc adevărata istorie a acestei salate, crezând că preparatul este franțuzesc. Salata de boeuf nu este o mâncare franţuzească. Termenul “boeuf” provine din limba franceză şi înseamnă “vită”. Deşi pare a fi un aliment franţuzesc, salata de boeuf este o specialitate românească, ruşii denumind-o salată Olivier ori salată de iarnă.

Acum că știi originile acestei salate, cu siguranță vei avea mai mult spor la prepararea și degustarea ei. Dar mai sunt multe de aflat despre acest fel de mâncare.

Sovieticii o numeau Salat Stolinchny (salată capitoliu). În zilele noastre, acest preparat se regăseste în meniurile din Rusia. Până acum vreo două secole, aristocraţii ruşi angajau numai bucătari francezi, renumiţi pentru îndemânarea şi precizia pe care o aveau în bucătărie. În a doua jumătate a secolului XIX, renumitul chef francez Lucien Olivier a inaugurat Hérmitage, un restaurant în mijlocul Moscovei. Acesta era invitat în casele aristocraţilor pentru a le găti mâncăruri spectaculoare.

El este considerat inventatorul salatei boeuf, care iniţial era denumita “Vânat în maioneză”. Salata conţinea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar, de dragul decorului, în mijloc se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet.

Aceast fel de mâncare era considerat preparatul simbolic al restaurantului Hérmitage.

Alte ingrediente erau trufe, piept afumat de raţă sau aspic, deoarece reţeta salatei era diferită de la un anotimp la altul. În acele vremuri, maioneza era creată din oţet din vin franţuzesc, muştar şi ulei de măsline. Nici la momentul actual nu se cunoaşte reţeta iniţială a lui Lucien Olivier, iar fiecare bucătar este liber să încerce orice consideră el că este necesar.

“Vânatul în maioneză” a fost adaptat de un bucătar rus cu ingrediente accesibile oricui. Reţeta iniţială a fost înlocuită cu piept de pui, castraveţi, morcovi şi cartofi.

Ceea ce este cu adevărat impresionant când vine vorba de salata de boeuf la români este modul în care aceștia realizează plating-ul. Fiecare gospodină și bucătar al familiei încearcă să impresioneze prin modul în care decorează platoul cu salată de boeuf.