Din 1999, data intrarii marcii pe piata romaneasca si pana la sfarsitul anului trecut, Seat a vandut in Romania prin intermediul grupului Porsche 1.400 de masini, la care se adauga inca 340 de bucati comercializate in 2002. Nu este mult, dar nici putin in conditiile unei piete mici ca cea locala. Comparativ, in 2001 s-au vandut in intreaga lume 480.000 de masini Seat, iar de la lansarea primului model si pana astazi, Ibiza s-a comercializat in 2,8 milioane unitati.
Marca spaniola din grupul Porsche are insa planuri mari de viitor. „Obiectivul nostru este sa vindem anul acesta in Romania 1.000 de masini Seat”, declara directorul Porsche Romania, adaugand ca un sfert din estimarea de mai sus se bazeaza pe comercializarea modelului Ibiza.
Noul Seat Ibiza a fost lansat in Romania la inceputul acestei luni, la numai jumatate de an dupa ce fusese prezentat in premiera mondiala la salonul auto de la Bologna.
„Masina are sanse reale sa se impuna pe piata, crede directul APIA, Marius Carp, pentru ca se bazeaza pe aceeasi mecanica moderna pe care o au si colegele de clasa din grupul Porsche, VW Polo si Skoda Fabia. Daca VW Polo abia a aparut pe piata, succesul Skoda Fabia este deja confirmat de cifrele de vanzari inregistrate in ultimii ani. In plus, marca Seat a inregistrat o crestere constanta a vanzarilor in Romania, desi modelul pe care s-a bazat in ultimii ani a fost mai degraba Leon decat Ibiza”, adauga Marius Carp.

Patru motoare pe benzina si trei diesel

Argumentele pe care se bazeaza noul Ibiza nu sunt de ignorat: o caroserie a carei rezistenta la coroziune este garantata de producator timp de 12 ani, sapte variante de motorizare, dintre care trei diesel, cutii de viteza manuale cu cinci si sase trepte sau automate, consum in afara orasului incepand cu 3,9l de motorina/100 km. Ibiza este cea mai lunga si cea mai lata masina din clasa mica, o clasa importanta pe piata locala ca volum al vanzarilor, iar noul model beneficiaza de un coeficient aerodinamic cu 6% mai mic fata de predecesorul sau. Nu in ultimul rand, noul Seat este oferit cumparatorilor atat in varianta cu trei usi, cat si in cea cu cinci.
Revenind la motorizare, cele patru motoare pe benzina satisfac toate gusturile, avand puteri cuprinse intre 64 si 100 CP. In acelasi timp, varful de motorizare diesel este motorul 1,9 TDI de 130 CP. In ciuda puterii mari, Ibiza 1,9 TDI nu consuma in regim de trafic urban decat 6,6 l/100km.
In privinta preturilor, cel mai ieftin model Ibiza, (1,2 l/64CP) este oferit pe piata romaneasca la pretul de 8.695 euro (fara TVA) si poate fi achizitionat atat cu plata integrala, cat si in leasing prin Porsche Leasing sau alte companii de profil. Principalul concurent, Peugeot 206, este ceva mai scump la o motorizare apropiata (10.379 euro, motor 1,4/75 CP) in timp ce Skoda Fabia 1,4/60CP costa mai putin, respectiv 7.492 euro, pret fara taxe incluse ca si la restul masinilor prezentate. Motorizarea nu este insa singurul indicator de diferentiere a preturilor.
Ca dotari de serie, Ibiza propune inchidere centralizata, geamuri electrice fata, airbag sofer si pentru pasagerul din fata, in timp ce Fabia 1,4 Classic are airbag numai pentru sofer, dar este dotata, in plus, cu un sistem antifurt bine pus la punct. Desi mai scumpa, Peugeot 206 este din punctul de vedere al dotarilor si cea mai completa. Fata de Ibiza si Fabia, francezii mai ofera la modelul de baza al lui 206,de 1,4 l, faruri de ceata si jante din aliaj usor.
Desi nu este inca foarte extinsa, reteaua exclusiva Seat in Romania numara zece membri autorizati, iar reprezentantii Porsche spun ca aceasta se va mari anual cu cate doua unitati. Nemtii intentioneaza, de asemenea, sa construiasca in viitor in Bucuresti o platforma service exclusiv Seat, dupa modelul celeilalte marci apartinand grupului, aflata in lucru in zona Pipera.    

Seat Ibiza         1,2l/64CP
Motor benzina:         1.198 CC
Consum urban:        7,6l/100km
Consum extraurban:    5,1 l/100km
Consum mixt:        5,9l/100km
Capacitate portbagaj:    267l
Viteza maxima:        165 km/ora

Oferta leasing
Porsche Romania
Pret de achizitie (CIP):    8.695 euro
Perioada leasing :     36 luni
Avans:            3478 euro (40%)
Valoare reziduala :     1.739 euro (20%)
Asigurare:         1.344 euro
Volum finantat :         5.217 euro
Taxa management:    200 euro (2,30%)
Redeventa lunara:     143,56 euro
Redeventa lunara inclusiv
asigurarea:        180,88 euroc