Cum va fi vremea în următoarea perioadă?

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a venit cu ultimele date despre prognoza meteo pentru perioada următoare. Ea a transmis că vom avea parte de un debut de primăvară neobișnuit de cald în România.

Potrivit spuselor sale, temperaturile vor atinge valori deosebit de ridicate. Este valabil mai ales în vestul și centrul țării unde se vor înregistra între 10 și 16 grade Celsius. În sud, inclusiv în Capitală, se vor înregistra valori de cel mult 8…12 grade.

„Este vorba despre un început de primăvară mai cald decât în mod normal, deoarece valorile de temperaturi, și la această oră, înregistrează mai ales în partea de vest, centru a țării, valori între 10 și 16 grade Celsius, în timp ce în sud, cel mult 8…12 grade, inclusiv în capitală, 10 grade Celsius”, a spus directorul ANM.

Cu toate acestea, directorul ANM a atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit care ar putea influența vremea în perioada următoare. Este vorba despre un nor de praf saharian dinspre nordul Africii. Acesta ar putea determina depuneri în anumite regiuni ale țării, în special în zonele unde va ploua, cum ar fi Banatul, Crișana și Oltenia.

val de praf saharian, nor de praf saharian
SURSA FOTO: Dreamstime

Există chiar posibilitatea ca acest nor de praf să ajungă și în nordul Moldovei sau în Transilvania, afectând calitatea aerului și confortul oamenilor.

„Este posibil ca pe parcursul intervalelor cu ploi, chiar dacă la nivel teritorial acestea vor fi restrânse, să consemnăm, datorită transportului de praf saharian dinspre nordul Africii, depuneri, mai ales în zonele unde va ploua, precum zona Banatului, Crișana, Oltenia. Este posibil să apară și în nordul Moldovei sau în Transilvania și local în Moldova, astfel încât acest praf să se resimtă în aceste zone”, a explicat Elena Mateescu.

Amintim că, un nor de praf saharian traversează România. Timp de două zile, particulele de praf roșiatic se vor depune mai ales când plouă. Specialiștii ANM spun că de vină este un ciclon mediteranean. Acesta a trecut prin nordul Africii de unde a luat cu el un nor de praf.

ANM anunță că vremea se va răci începând de marți

În ciuda acestui început cald de primăvară, Elena Mateescu a avertizat că vremea se va răci începând de marți. Valorile termice vor reveni de la această dată la normalul specific pentru această perioadă a anului. Astfel că, debutul săptămânii viitoare ar putea aduce o scădere semnificativă a temperaturilor.

Este important de menționat faptul că datele meteorologice încheiate la nivelul lunii februarie arată o abatere termică de 7 grade față de normalul termic al unei luni februarie, clasând luna februarie din acest an ca fiind cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și chiar și comparativ cu celelalte luni ale anului.

„Iarna 2023-2024 este cea mai caldă iarnă din 1901 până în prezent. Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4 grade, respectiv 3,88 grade Celsius”, a mai spus directorul ANM la Antena 3 CNN.