Potrivit documentului, noul Guvern va oferi o pensie echitabilă pentru toate categoriile de pensionari și un sistem public de pensii sustenabil concomitent cu reducerea deficitului Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Pe ce se va baza modul de calcul al pensiilor?

Liberalii doresc constituirea unui grup de lucru care, împreună cu partenerii sociali, inclusiv asociațiile pensionarilor, vor stabili măsurile cele mai potrivite, astfel încât pensiile să nu scadă în termeni reali pe termen lung.

Mai mult, se vrea corectarea discriminările din sistem. Acestea vor fi eliminate prin aplicarea principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie, se arată în Programul de Guvernare.

Ce măsuri au pregătit în acest sens?

Consolidarea Pilonului 2 de pensii prin:
o eliminarea cerințelor suplimentare impuse fondurilor de pensii administrate privat;
o eliminarea posibilității de a opta între Pilonul 1 și Pilonul 2;
o reluarea creșterii procentului virat la Pilonul 2 așa cum a fost prevăzut inițial în legislație;
• Reducerea numărului de pensionari anticipați prin măsuri active de stimulare a continuării activității;
• Evaluarea oportunității și a formei reglementării privind introducerea unor sisteme facultative de pensii ocupaţionale alături de sistemele existente, care să aibă în vedere realitățile actuale privind categoriile socio-profesionale, statutul profesional şi/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, bazate pe contribuții din venitul profesional, altele decât cele existente;
• Stimularea celor care desfășoară activități ocazionale în vederea încheierii asigurării facultative la pensii, printr-o serie de facilități la momentul declarării veniturilor din activităţile ocazionale.