Se schimbă harta Europei? Liderii din Grecia și Cipru au afirmat că vor accepta numai un acord de pace bazat pe rezoluţiile ONU, respingând formula cu două state susţinută de Turcia şi de ciprioţii turci. Convorbiri sub auspiciile ONU urmează să aibă loc luna viitoare, conform reuters.com

ONU va invita cele două comunităţi din Cipru şi miniştrii de externe din cele trei naţiuni garante – Grecia, Turcia şi Regatul Unit – să discute despre cum pot avansa discuţiile asupra unei chestiuni care a alimentat tensiunile între Ankara şi Atena şi a complicat proiectele energetice din estul Mediteranei.

Se schimbă harta europei

Rezoluţiile ONU cer reunificarea Ciprului sub forma unei federaţii cu două zone. Tentativele precedente de a-i reunifica pe ciprioţii greci şi turci de pe insulă au eşuat până acum. Turcia a invadat insula în 1974 şi a format Republica Turcă a Ciprului de Nord după o lovitură de stat inspirată de Grecia.

Erdogan a afirmat că declaraţiile Greciei şi ale guvernului cipriot au arătat că acestea desconsideră autorităţile cipriote turce, recunoscute doar de Ankara, adăugând că nu are rost să se discute propuneri care au eşuat anterior.

„Nu mai există altă soluţie în afară de o soluţie cu două state. Indiferent dacă acceptaţi sau nu, nu mai există nicio federaţie. Numai în aceste condiţii putem sta la masă pentru a discuta despre Cipru. Altfel toată lumea ar trebui să-şi vadă de treabă”, le-a spus el parlamentarilor.

Turcii şi ciprioţii turci îşi doresc o confederaţie sau o uniune a două state

Deşi bazele stabilite de rezoluţiile ONU au fost reafirmate de-a lungul anilor, turcii şi ciprioţii turci au afirmat că îşi doresc o confederaţie sau o uniune a două state. Ciprioţii greci – care reprezintă guvernul recunoscut internaţional şi sunt un stat membru UE – refuză să discute această formulă, întrucât implică autoritatea suverană a ciprioţilor turci, conform sursei menționate.

Rămasă în plan secund de ani de zile, disputa a fost readusă în atenţie de explorările resurselor energetice din Mediterana de Est şi de neînţelegerile între Turcia şi Grecia asupra frontierelor maritime.

Cele două ţări au reluat convorbirile luna trecută, dar Erdogan a spus că nu se poate întâlni cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Mitsotakis m-a provocat. Cum mă pot întâlni acum cu tine? Mai întâi cunoaşte-ţi limitele. Dacă vrei cu adevărat pace, atunci nu mă provoca”, a subliniat Erdogan.