Deputatul USR Tudor Benga acuză partidul de „infantilism” și transmite că a obosit să „tragă de mânecă partidul”. Cu toate acestea, având în vedere că face parte din conducerea partidului și are o datorie față de alegători și față de membrii săi, va continua să facă acest lucru.

„Avem destule probleme local şi la Braşov încât să-mi mai bat capul şi cu alea de la Bucureşti. Şi am cam şi obosit să tot trag de mânecă partidul din două în două săptămâni. Dar na, dacă partidul insistă cu infantilismul, o să continui şi eu să-l trag de mânecă. Nu de alta, dar câtă vreme sunt parte din conducerea partidului, e de datoria mea şi faţă de alegători şi faţă de membri să o fac”, a scris deputatul joi, pe Facebook.

Tudor Benga susţine că în ciuda poveștii legate de bugetul nevotat al Capitalei, Nicuşor Dan rămâne până la urmă și primarul USR PLUS.

„Povestea cu bugetul nevotat al Bucureştiului ar fi aproape puerilă, dacă n-ar fi două trei milioane de cetăţeni la mijloc, şi un blocaj politic mult mai serios în spate. Şi zic pueril fiindcă indiferent de parti-pris-urile oricărei tabere sau membru individual din Bucureşti sau de p-aiurea, Nicusor Dan este şi primarul nostru, al USR PLUS, nu e primaru’ lu’ tata mare. Faptul că noi ca organizaţie nu găsim calea să rezolvăm eventuale diferende cu propriul nostru primar ÎNAINTE de şedinţa de vot pe buget tot nouă ni se întoarce în figură, indiferent câte fundiţe retorice i-am pune noi poveştii”, a scris el.

Edilul Capitalei are nevoie de sprijin din Guvern

Deputatul consideră că „ideea că Vlad Voiculescu ţine ostatic Bucureştiul pentru un drept de semnătură” este superficială. Acesta a transmis că edilul Capitalei nu poate să alinieze Bucureştiul în rândul capitalelor europene decât dacă este sprijinit de Guvern.

„Problemele centrale sunt următoarele. Unu la mână, Nicuşor nu are cum să aşeze Bucureştiul pe un făgaş de capitală europeană civilizată fără sprijinul consistent al Guvernului. Şi aici nu-i vorba doar de bani, mai ales că Bucureştiul e de departe per capita cea mai bogată comunitate a ţării. E vorba că lucrurile au fost atât de întortocheat aşezate, intr-un mod cât se poate de deliberat timp de treizeci de ani, încât pentru a le descâlci ai nevoie de toată susţinerea şi disponibilitatea Guvernului. Iar cum guvernul e de coaliţie şi nu taman armonios este imperios necesar să faci cumva să ai sprijinul tuturor actorilor care compun coaliţia”, a spus Benga.

Deputatul USR PLUS mărturisește că leardership-ul formaţiunii îl „urăşte” pe edilul Capitalei, în ciuda faptului că mulţi şi-au început carierele pe „spatele muncii” lui Nicuşor Dan.

„Doi la mână, realitatea seacă e că leadership-ul USR PLUS, in marea sa majoritate, îl urăşte pe Nicuşor. Ceea ce e cel puţin dizgraţios, ca să nu folosesc cuvinte mai tari, dat fiind că marea lor majoritate şi-au început carierele politice pe spatele muncii de peste un deceniu aĺ lui Nicusor. Leadershipul USR PLUS a făcut tot posibilul să il arunce pe Nicuşor sub autobuz în iarna 2019-2020. Faptul că nu au reuşit se datorează atât PNL-ului cât şi nouă, puţinii ametiti din opoziţia internă din USR, care am reuşit să ţinem acest ultim front în biroul naţional reunit înainte să fim spulberaţi în vara şi toamna anului trecut”, spune Benga.

Nicușor Dan se simte dator PNL-ului

Acesta a mai spus că Nicuşor Dan se simte dator PNL-ului pentru că „fără ei îl mâncau cu fulgi cu tot şi din cursa pentru primărie băieţii care i-au suflat şi partidul”.

„Nicușor se simte pe bună dreptate dator PNL-ului fiindcă fără ei îl mâncau cu fulgi cu tot și din cursa pentru primărie băieții care i-au suflat și partidul. Însă și in 2017 jocul s-a tranșat și pe o eroare tactică semnificativă a lui Nicușor și tare mi-e teamă că riscă să o repete. Și aici este de fapt cheia întregului joc politic din București in anii care urmează. Indiferent de relația personală a lui Nicusor cu leadershipul PNL și cel al USRPLUS, el nu are altă soluție decât să continue să balanseze între cele două. Fiindcă dacă face vreun pas decisiv în direcția PNL-ului, șansele lui de a fi reales in 2024 se reduc dramatic. Iar asta ar fi o tragedie. Pe de o parte fiindcă eu cred sincer că Nicușor este de departe cel mai potrivit să pună Bucureștiul pe șine iar pentru asta patru ani nu îi vor fi de ajuns. Dar și pentru că la București in particular , chiar și cu premiza că vom avea alegerea primarilor în două tururi până in 2024, dacă PNL și USRPLUS merg cu candidați separați în război deschis, șansa oricăruia de a bate candidatul PSD în turul doi se reduce dramatic”, a mai adăugat Tudor Benga.

USR PLUS va avea enorm de pierdut

Acesta le-a sugerat colegilor din USR PLUS „să-și bage minţile în cap” și să-l susțină pe Nicușor Dan, altfel partidul va avea enorm de pierdut la alegerile din 2024.

„Le sugerez eu colegilor mei din USR PLUS București e să-si bage minţile in cap şi să facă tot ce-i de făcut ca mandatul lui Nicuşor la Primăria Generală să fie un succes fiindcă altfel USR PLUS va avea enorm de pierdut la capitală in 2024. PNL-ului îi sugerez să înceteze să joace la rupere, apărându-şi cu dinţii moşia si maniera clientelară de lucru pe unde apucă fiindcă in particular in oraşele mari modul ăsta de lucru nu mai are viitor. Iar lui Nicuşor îi sugerez să facă fix ceea ce îi cere şi Elena în analiza de mai jos, adică să conducă Primăria fix cu maximul de transparenţă şi deschidere promise şi cu cetăţeanul în centrul procesului decizional. Fiindcă singurul mod în care poate balansa eficient PNL-ul şi USRPLUS-ul pentru un mandat productiv la Primărie cât şi singurul mod în care îşi poate construi suportul necesar pentru realegere în 2024 depind complet de măsura in care reuşeşte să-şi câştige cetăţenii de partea lui în proces”, a conchis Benga.