Facilitatea scutirii de TVA pentru constructiile de locuinte a fost valabila doar un an si jumatate si prea putini romani s-au bucurat de ea, din cauza unor vicii de formulare si a modului cum au inteles sa o aplice functionarii fiscului.
Cei mai mari nedreptatiti sunt cei care isi construiesc singuri casele. Lucrarile realizate in regie proprie nu sunt scutite de TVA. La o prima interpretare pare net partinitoare firmelor de constructii care fac case. Si acestea trebuie sa treaca insa multe obstacole pentru a construi locuinte mai ieftine, asa cum prevede legea, caci documentele cerute si procedeele care trebuie urmate sunt exasperante. In plus, contabilii lor trebuie sa dea mult mai des nas in nas cu inspectorii fiscului, care, pentru a pune o stampila, trebuie de multe ori stimulati.
Astfel incat putini constructori recunosc ca au beneficiat de aceasta facilitate: fie restituire, fie direct nefacturare catre client, ieftinind practic casele cu 19%. Un exemplu este compania imobiliara Impact, care realizeaza locuinte in Baneasa. Directorul Dan Ioan Popp afirma ca firma a echilibrat balanta de plati prin neplata altor impozite, adica prin compensare: contravaloarea TVA in schimbul impozitului pe profit. „Ceea ce s-a vrut un bonus s-a dovedit pentru multi o pacaleala, pentru ca daca astepti sa-ti dea statul ceva inapoi, astepti mult si bine, doi-trei ani, timp in care valoarea se injumatateste. Noi am compensat tehnic si a fost mult mai usor”, declara domnia sa.
Majoritatea constructorilor sunt insa de partea cealalta, a nemultumitilor, a celor care au incercat sa scape de TVA, dar oamenii fiscului le-au pus bete in roate. „Ca sa-ti aprobe dosarul, trebuie sa imparti cu ei”, afirma un interlocutor. „Si ca sa mai si pierzi timpul ca sa strangi toate hartoagele, mai bine te lipsesti”, conchide acesta. „In general clientii nu erau dispusi sa faca acest joc. Inseamna foarte multa munca – la firma ne-ar trebui o armata de contabili care sa intocmeasca rapoartele saptamanale pe care le cere fiscul cu graficul lucrarilor si multe controale din partea lor. Practic, cheltuielile ar fi prea mari”, declara directorul altei firme mai mici care amenajeaza si construieste locuinte.
Compania Arcom SA, care construieste din fonduri proprii un complex de peste 200 apartamente in Bucuresti, este unul din marii nemultumiti. „Nu s-a reusit sa se recupereze TVA pentru lucrarile executate, pe motiv ca trebuie facute dosare pe fiecare beneficiar in parte si la fiecare dosar trebuie autorizatie de construire. Au fost doua controale recente ale Ministerului Finantelor care au refuzat recuperarea TVA, pe motiv ca avem o singura autorizatie de construire, pe intreg ansamblu de apartamente. Nu se poate ca Primaria sa elibereze peste 200 de autorizatii, pentru toti cei peste 200 de beneficiari”, afirma Petre Ionita, consilier al companiei Arcom. „Din aceasta cauza, Arcom se vede nevoit sa incaseze de la beneficiari inclusiv costul TVA, ceea ce duce la scumpirea constructiei”, adauga domnia sa. Asa se face ca o prevedere neexprimata clar a normelor metodologice ale Ordonantei reduce din start recuperarea si scutirea de TVA pentru apartamentele din blocuri private, realizate ca investitii ale unor firme de stat sau private.    

Mihai Hura, director la Ministerul Finantelor sustine ca de la 1 ianuarie cota zero a TVA pentru locuinte va fi anulata. „Facilitatea a fost gandita pentru partea amarata a populatiei, dar au beneficiat cei care si-au facut vile de trei miliarde de lei si au primit inapoi aproape 600 milioane de lei. In plus, nu se incadreaza in reglementarile Uniunii Europene”, declara acesta. „Pana la 31 decembrie 2001 constructorul poate insa factura fara TVA, daca are un deviz pe beneficiar si daca isi face controlul fiscal conform reglementarilor legii”, afirma domnia sa.
Un motiv al Ministerului Finantelor, pentru care este eliminata aceasta facilitate, este ca aplicarea ei ustura buzunarele statului. Am vrut sa aflam cat de mult costa si am cerut volumul total al restituirilor si o impartire pe orase. Uimirea a fost mare cand cei de la Departamentul TVA a Ministerului Finantelor ne-au raspuns ca nu exista o astfel de monitorizare la nivel national si ne-au trimis catre directiile judetene ale finantelor publice. Iar directorii acestora, in frunte cu cei ai Directiei Finantelor Publice Bucuresti, au ridicat din umeri, motivand ca nu se tine o evidenta pe tipuri de restituiri de TVA si deci nu se poate sti cat reprezinta restituirile pentru case. Ceata asternuta peste cifre ar putea avea doua explicatii – ori pur si simplu nu exista, pentru ca Ministerului Finantelor nu-i pasa, ori sunt atat de mari, incat numai amintirea lor ar provoca mult mai multe intrebari – cine, cum si cat a luat de la stat inapoi?