Un raport intern realizat de Ministerul pentru Siguranța Statului din China avertizează Beijingul că liderii chinezi se confruntă cu un val crescând de ostilitate, la nivel global.

Nemulțumirile au izbucnit încă de la debutul epidemiei de COVID-19, care a făcut ca relațiile Chinei cu Statele Unite ale Americii să se deterioreze atât de tare încât astăzi asistăm la o confruntare directă.

Raportul, prezentat la începutul lunii aprilie factorilor chinezi de decizie de la cel mai înalt nivel, inclusiv președintelui Xi Jinping, arată că sentimentul global anti-China a ajuns la cele mai înalte cote, de la evenimentele din 1989, desfășurate în Piața Tiananmen, și până în prezent, informează Reuters, citând persoane care au văzut documentul.

În consecință, pe fondul puternicului sentiment anti-chinezesc, alimentat în principal de SUA, cu care se confruntă Beijingul după trecerea vârfului pandemiei de coronavirus, China trebuie să fie pregătită pentru cel mai negru scenariu, care ar putea duce la o confruntare armată între cele două super-puteri mondiale.

Raport întocmit de serviciile secrete

Dată fiind sensibilitatea subiectului, sursele citate de Reuters au refuzat să își decline identitatea, precizează agenția internațională de știri.

Raportul a fost întocmit de Institutul Contemporan Chinez pentru Relații Internaționale (China Institutes of Contemporary International Relations – CICIR), instituție afiliată serviciilor secrete din China.

Purtătorul de cuvânt al ministrului chinez de Externe a declarat că nu are nicio informație relevantă cu privire la aceste document, informează Reuters, care face precizarea că ministrul Securității Statului din China nu a putut fi contactat pentru o reacție.

Relațiile dintre China și SUA au ajuns la cel mai jos punct din ultimele zeci de ani, pe fondul lipsei de încredere reciprocă, al neînțelegerilor și al acuzelor între cele două părți legate de practicile frauduloase din comerțul internațional și de disputele asupra Hong Kong-ului, Taiwan-ului și a teritoriilor din Marea Chinei de Sud.

Donald Trump se gândește la represalii

Președintele american Donald Trump, confruntat cu o dificilă campanie electorală pentru a fi reales la Casa Albă, în contextul în care pandemia de coronavirus a afectat serios viața și locurile de muncă a zeci de mii de americani, s-a lansat în repetate șarje de critici dure la adresa Beijingului, amenințând China cu noi taxe comerciale.

Iar administrația Trump ia în considerare măsuri de represalii împotriva Chinei, pe fondul pandemiei de coronavirus, au dezvăluit oficiali americani.

La Beijing, este foarte răspândită opinia conform căreia SUA încearcă să împiedice dezvoltarea economică a Chinei, care a devenit din ce în ce mai relevantă în economia globală, pe fondul creșterii constante înregistrate în ultimii ani.

Raportul serviciilor secrete chineze susține că Washingtonul vede China ca o amenințare din ce în ce mai mare a siguranței naționale pentru SUA și pentru democrațiile occidentale.

”Beijingul a exacerbat pericolele crizei”

De asemenea, SUA ar încerca să diminueze influența Partidului Comunist Chinez în rândul populației, subminând încrederea chinezilor în partidul conducător.

De cealaltă parte, Morgan Ortagus, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că oficialii chinezi au avut o ”responsabilitate specială” în a informa populația din China, dar și lumea întreagă, asupra amenințării reprezentate de noul coronavirus, ”din moment ce ei au fost primii care au aflat despre el”, arată Reuters.

Fără să facă o referire directă la raportul întocmit de serviciile secrete din China, Ortagus a adăugat: ”eforturile Beijingului de a reduce la tăcere oameni de știință, jurnaliști și cetățeni și de a răspândi dezinformări au exacerbat pericolele acestei crize sanitare”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze chestiunea raportului chinez, mai arată sursa citată.