Una dintre cele mai contestate restricţii impuse de către Guvern nu este nici pe placul lui Ludovic Orban. Preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor a transmis un mesaj clar. Închiderea magazinelor de la ora 18.00, în zilele de weekend trebuie rediscutată.

Orban, ordin pentru Guvernul Cîţu

Ludovic Orban este nemulţumit de decizia Guvernului de a închide magazinele la ora 18.00, în zilele de weekend. Şeful PNL spune că Executivul ar trebui să reflecteze asupra deciziei închiderii magazinelor la ora 18,00, măsură aplicată în anumite condiţii de incidenţă.

Mai mult, Ludovic Orban a criticat măsura, despre care spune că nu are o bază fundamentată. „Trebuia să existe o argumentaţie, care să fie făcută pe baza unei fundamentări.

De exemplu, când am luat decizia de a închide evenimentele, nunţi, botezuri, mese festive, a fost pe baza analizelor pe care le-am avut din anchetele epidemiologice care stabileau că prima cauză pentru îmbolnăviri, pentru răspândirea virusului erau la aceste evenimente şi atunci am luat decizia să suspendăm o perioadă derularea acestor evenimente.

Şi asta, în privinţa oricărei măsuri de protecţie sanitară care presupune o anumită restricţie, trebuie să existe o fundamentare. Ştiu cine a propus măsura, nu am văzut în spate fundamentarea şi, acum, evident că Guvernul decide, dar trebuie să reflecteze asupra, cel puţin, a acestei măsuri”, a spus Orban vineri, la Petreşti, judeţul Dâmboviţa.

Cîţu a lăudat propria decizie

Cei doi sunt pe poziţii total diferite în această privinţă. Premierul Florin Cîțu a declarat luni, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, cu privire la închiderea magazinelor la ora 18.00 că lucrurile vor rămâne așa cum sunt, argumentând că măsura dă rezultate.

Cițu a subliniat faptul că măsura de a închide magazinele de la ora 18.00 acolo unde incidența cazurilor este ridicată a dus la o scădere a ratei de pozitivare cu Covid-19, tocmai pentru că mobilitatea, factorul principal prin care se răspândește virusul, a fost limitată.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin