Profesorul Adrian Streinu-Cercel a spus la Antena 3 că România se află pe o pantă ascendentă și că există multe cazuri care nu sunt înregistrate, făcând referire la persoanele care sunt asimptomatice și la cele care nu știu că sunt infectate cu coronavirus.

Medicul de la Matei Balș din București a mai spus că în fiecare zi există pacienți care vin la camera de gardă și care au nevoie de terapie cu oxigen.

“Suntem pe pantă ascendentă. În spatele celor 7.733 de cazuri trebuie să le adăugăm şi pe cele care nu se văd. Ce vedem este doar vârful icebergului. Sunt foarte multe cazuri care nu sunt înregistrate, este vorba despre persoane asimptomatice, care nu au nici cea mai mică idee că sunt infectate cu Sars-COV-2. Ce s-a întâmplat este că aceste cazuri au început să devină din ce în ce mai severe încă de la internare.

În fiecare zi avem pacienţi care se prezintă la camera de gardă şi la compartimentul de primiri-urgenţe, necesitând terapie cu oxigen. Consumul de oxigen a crescut extraordinar de mult … Practic este depăşită capacitatea de livrare şi de stocare a acestui medicament, pentru că oxigenul a devenit un medicament. Încercăm să mărim capacitatea de stocare, pentru a-l putea livra la pacienţii care au nevoie de el (…)

Lumea trebuie să ştie că masca este principala modalitate de protecţie, apoi spălatul pe mâini. Masca, purtată corect, astfel încât să acopere nasul şi gura, şi aplicată din momentul în care ieşi din casă (…) Nu lucrezi la birou fără mască pe figură. Două-trei persoane dacă sunt acolo, una s-ar putea să fie infectată şi te poţi trezi în câteva zile că, ba ţi-ai pierdut mirosul, ba ţi-ai pierdut gustul sau te dor muşchii sau articulaţiile, sau ai un scaun diareic.

Acum vin şi infecţiile de sezon cu aproximativ aceeaşi simptomatologie, astfel încât poate fi făcută uşor o confuzie. Coronavirusul se foloseşte de această arhitectură de microorganisme pentru a se propaga în populaţie”, a spus profesorul Streinu-Cercel.

România poate intra din nou în carantină națională

Adrian Streinu-Cercel a fost întrebat dacă România va intra din nou în carantină națională. Acesta a răspuns că este posibil ca un astfel de scenariu să devină plauzibil având în vedere că trendul ar putea crește dacă oamenii nu înțeleg că trebuie să respecte măsurile de protecție impuse de către autorități.

Este posibil să se ajungă la o astfel de formulă, problema este că acum este relativ tardiv. În momentul când discuţi de şapte mii de cazuri (pe zi) îţi dai seama că în spate ai un număr înmulţit cu 10. N-ai unde să îi vezi în mod real. Ar trebui, pur şi simplu, baleiată populaţia prin testare, astfel încât să-i izolezi şi să îi pui de-o parte şi să îi laşi pe cei sănătoşi. Să meargă în continuare. S-a pierdut ritmul la nivel mondial. Toate ţările au făcut acelaşi lucru.

Pentru a-şi păstra economiile funcţionale, au cedat în faţa economicului, cedând, de fapt, sănătatea oamenilor. Este greu de judecat ce se poate face pentru că noi, la nivel de spital, suntem ‘colmataţi’.

Azi-dimineaţă, la raportul de gardă aveam 20 de persoane care erau ne-locate, jumătate dintre ele cu necesar de oxigen (…) Ăsta va fi trendul în următoarele săptămâni. Dacă timp de 4-6 săptămâni lumea nu va înţelege că trebuie să poarte constant masca, de la ieşirea din casă şi până la revenirea în casă, trendul va continua să fie crescător.”, a mai spus acesta la Antena 3.

Problema este una acută

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase a mai spus, întrebat dacă situația este scăpată de sub control, că nu suntem departe de un astfel de scenariu. Medicul a mai spus că problema va deveni una acută în contextul în care spitatele rămân destul de repede fără oxigen.