In momentul de fata, bancherii “analizeaza situatia”, urmand sa decida, in perioada urmatoare, cu cat vor diminua din nou, la randul lor – pentru ca majoritatea spun ca o vor face – comisioanele percepute clientilor. Anumite reduceri au fost deja operate, in special la serviciile de internet banking.


Pentru banci, costul procesarii platilor a scazut, insa investitiile realizate pentru a face acest lucru posibil trebuie amortizate. Dupa 8 august, decontarea ordinelor de plata, prin Transfond, le va costa cu 33% mai putin, dupa ce in primavara comisioanele fusesera diminuate cu alte 25 de procente.Ieftinirea va fi simtita la banca beneficiarului unui ordin de plata, care nu va mai avea de platit nici un leu comision. Vestile bune au inceput sa vina odata cu intrarea in fuctiune a sistemului electronic de plati. Acesta a inlocuit vechiul sistem, derulat pe hartie, care presupunea nu numai costuri ridicate, ci si un timp indelungat de procesare a platilor. Durata medie era de 3,4 zile, dar putea trece, in anumite cazuri, si o saptamana pana cand banii transferati ajungeau in contul beneficiarului. Timp in care sumele se invarteau prin sistem fara sa produca nimic. Acum, totul este o chestiune de secunde, la o simpla apasare de buton.


Ieftinirea si rapiditatea platilor nu sunt singurele avantaje. Sistemul electronic de plati va permite bancilor sa introduca si produse sau servicii noi, ori sa imbunatateasca functionalitatile celor deja existente. Cu atat mai mult, cu cat de ordinele de plata pe hartie a scapat, este drept, cu intarziere, si Trezoreria Statului, cea care emite titluri de stat ce pot fi achizitionate prin banci, dar catre care trebuie achitate si o serie de datorii.