Semnatarii „cheamă de urgenţă toate părţile libiene şi internaţionale să pună capăt imediat şi efectiv tuturor operaţiunilor militare şi să se implice constructiv în negocieri”, se arată în comunicatul diplomaţiei franceze.

„Aceste eforturi trebuie să conducă toate părţile să se pună de acord rapid (…) cu privire la un acord de încetare a focului ce prevede în special retragerea din toate regiunile Libiei a tuturor forţelor străine, mercenarilor şi echipamentelor militare livrate prin încălcarea embargoului ONU privind armele”.

Textul cere, de asemenea, beligeranţilor „să ia parte în mod constructiv la toate aspectele dialogului inter-libian desfăşurat sub egida Naţiunilor Unite, pentru a avansa spre un acord politic cuprinzător în cadrul parametrilor conveniţi la Berlin”.

La sfârşitul lunii ianuarie, după summitul de la Berlin, principalele ţări în cauză au promis că vor respecta embargoul privind armele şi nu vor interveni în afacerile interne libiene.

Confruntările violente dintre Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, şi forţele mareşalului Khalifa Haftar din estul Libiei, susţinute de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite nu au încetat însă, iar ţara continuă să se afle în haos după căderea regimului Gaddafi în 2011. Din aprilie 2019, conflictul a făcut sute de morţi, inclusiv în rândul civililor şi a forţat peste 200.000 de libieni să îşi părăsească locuinţele. Misiunea ONU (Manul) a declarat duminică că peste 16.000 de persoane au fost strămutate după ultimele lupte.