Veste extrem de importantă dată de către coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă. Acesta a dezvăluit că vor fi deschise, în primării şi alte instituţii accesate de oameni, „oficii de programare” pentru vaccinare, fără a mai fi nevoie de folosirea platformei informatice.

Noi centre de vaccinare

„Ne dorim o uşurare a accesului la vaccinare. Vom promova foarte mult programarea directă telefonic, adică sunând la acelaşi număr, unic la nivel naţional, operatorul de call center va face programarea în centrul în care fiecare persoană doreşte.

Deja funcţionează, dar este insuficient exploatată (metoda de programare – n.r.), fără să mai fie nevoie ca beneficiarul să-şi creeze un cont în platformă, practic operatorul va programa direct şi îi va transmite când trebuie să meargă să se vaccineze.

De asemenea, pentru mediul rural în mod deosebit, dar nu numai, dorim să creăm acele oficii de programare. Adică în multe dintre instituţiile statului care sunt foarte accesate – primării, alte tipuri de instituţii – să existe un ghişeu în care să se poată face programări la vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.

S-a eliminat limita de persoane programate

Acesta a menţionat că a fost eliminată limita de nouă persoane care puteau fi programate în platformă prin intermediul unui singur cont, precizând că o persoană care are un cont în platformă poate programa oricâte persoane doreşte.

„Aş face chiar un apel către toţi cei care doresc să susţin campania de vaccinare să ajute persoanele care doresc să se vaccineze în această etapă de programare.

Şi suplimentar, tot pentru mediul rural, ne dorim să existe posibilitatea de programare directă, adică fie dedicăm un interval orar în a doua parte a zilei în care oamenii se pot prezenta direct la vaccinare, în mod deosebit, persoanele, de pildă, peste 60 de ani.

Există diverse modalităţi pe care le-am văzut implementate în alte ţări în care campania de vaccinare a funcţionat foarte bine”, a adăugat Gheorghiţă.

Medicul a menţionat că a scăzut considerabil timpul de aşteptare pentru imunizare. În prezent, cel mai mare timp de aşteptare este în centrele unde se foloseşte serul produs de Pfizer/BioNTech.

Mai mult, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că în 4 mai va începe vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, precizând că aproximativ o treime dintre medicii de familie vor intra în campania de vaccinare.

În cabinetele lor vor fi utilizate trei seruri – Moderna, Johnson&Johnson şi AstraZeneca. Gheorghiţă menţionează că serul produs de AstraZeneca va fi livrat acolo unde medicii vor solicita acest vaccin.

„Medicii de familie vor începe să vaccineze pe 4 mai. Toată infrastructura logistică este deja stabilită, medicii de familie au fost identificaţi.

Vorbim de circa 3.080 de medici de familie, aproximativ o treime, sunt circa 10.700 de medici la nivel naţional în contract cu Casa Naţională de asigurări de Sănătate, însă să ştiţi că mare parte dintre medicii de familie sunt implicaţi în centrele de vaccinare care deja funcţionează.

Este foarte dificil să vaccinezi şi în cabinetul propriu, să fii şi în centrele de vaccinare fixe, să ai grijă şi de ceilalţi pacienţi pe care îi ai în listă şi în îngrijire, să asiguri asistenţa medicală primară, este un efort deosebit”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.

El a menţionat că autorităţile estimau ca 50-55% dintre medicii de familie să se înscrie în campanie şi să inoculeze serul în propriile cabinete, el arătându-se convins că numărul acestora va creşte.

„Sigur că la început ai o reticenţă, pentru că nu ştii despre ce e vorba, sunt flacoane multidoză, există acest risc să iroseşti doze. Noi le-am transmis colegilor că nu e nicio problemă dacă din 10 doze vei folosi doar 9 şi o doză se iroseşte.

Sigur că printr-o planificare a dozelor putem reduce acest risc de irosire a dozelor, dar ăsta nu este un motiv să nu demarăm vaccinarea”, a adăugat el.

În cabinetele medicilor de familie vor fi utilizate trei seruri, respectiv Moderna, Johnson&Johnson şi, într-o proporţie redusă, AstraZeneca. „Avem mai multe opţiuni, sunt trei opţiuni pe masă: vaccinul de la compania AstraZeneca, vaccinul de la Johnson&Johnson şi vaccinul de la compania Moderna, însă vom demara foarte probabil cu vaccin de la Johnson&Johnson şi vaccin de la Moderna.

Vaccin de la AstraZeneca atâta timp cât vom avea medici de familie care vor solicita şi acest tip de vaccin îl vom da, însă nu vrem să insistăm în momentul de faţă, să distribuim să începem cu vaccinul de la AstraZeneca pentru care în momentul acesta nu există o dorinţă foarte mare şi îmi doresc ca acest demers să fie unul de succes şi nu să batem pasul pe loc”, a adăugat medicul.