În cursul săptămânii viitoare, liderii de sindicat și administrația Complexului Energetic Oltenia vor avea o întâlnire cu șefii din Directorat.

În cadrul acestei întâlniri se va discuta despre situația medicală a unora dintre mineri și energeticieni. De asemenea, vor fi aprobate și ajutoare pentru acei angajați care au probleme de sănătate semnificative.

Beneficiarii ajutoarelor financiare

Ajutoarele pot fi oferite, la propunerea sindicatelor, atât celor bolnavi, cât și rudelor acestora, dacă ei suferă de boli grave.

Sprijinul financiar poate fi oferit de sindicate și membrilor familiei care au probleme de sănătate, însă doar dacă dispun de fondurile necesare.

Contractul Colectiv de Muncă, semnat de către sindicate și administrația Complexului Energetic Oltenia, este cel care reglementează acordarea ajutoarelor din bugetul companiei.

Voucherele medicale pot ajunge la mii de lei

Din păcate, există multe situații în care minerii și energeticieni nu au destui bani pentru a-și achita tratamentele.

De obicei, valoarea ajutoarelor acordate din bugetul Complexului Energetic Oltenia poate ajunge la mii de lei.

Există cazuri în care oamenii sunt mult prea bolnavi, așa să se pensionează pe caz de boală. Ei nu mai așteaptă să iasă la pensie în momentul în care împlinesc vârsta limită.

Pentru alte persoane, bolile sunt atât de grave încât nu apucă să iasă la pensie.

Neconcordanțe între adeverințele de vechime eliberate de Complexul Energetic Oltenia

La începutul lunii iulie, Tribunalul Gorj a constatat diferențe între adeverințele eliberate la date diferite pentru un fost salariat al Complexului Energetic Oltenia.

“Revine cu adresă către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, pentru a se solicita să comunice ce meserie a avut reclamantul în perioada 23.04.1990-01.04.2011, având în vedere că în adeverința nr. 12353/11.08.2022 se menționează că a avut meseria de electrician, iar în sentinţa civilă nr. ###/2020 a Tribunalului Vâlcea se menţionează că în perioada 01.04.1991-01.04.2001 ar fi deţinut funcţia de pompier”, arata un document al Tribunalului Gorj.

Într-un comunicat al CEO Oltenia, dat publicității în luna mai, CEO preciza că societatea a primit un număr foarte mare de solicitări pentru eliberarea de adeverințe care atestă desfășurarea în condiții speciale de muncă.

„Având în vedere numărul mare de solicitări privind eliberarea de adeverinţe care atestă desfăşurarea activităţii în condiţii speciale de muncă conform Legii nr.197/2021, în scopul eficientizării acestei activităţi, prin Hotărârea Directoratului din data de 11.05.2023 au fost aprobate următoarele măsuri:

  • definirea activităţilor prevăzute la art. 30 alin. (1), i), din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  • modelul simplificat de adeverinţă;
  • suplimentarea numărului de salariaţi cu sarcini privind eliberarea adeverinţelor.

Cererile privind eliberarea acestui tip de adeverintă se vor depune la sediul subunităţilor la care salariatul îşi desfasoară activitatea sau fostul salariat a avut ultimul loc de muncă”.