Mai exact, este vorba despre voucherele educaţionale în valoare de 500 de lei, care trebuiau să fie acordate începând cu debutul anului şcolar.

Vouchere de 500 de lei pentru elevi. De ce întârzie banii?

Totuşi, mai bine de 15.000 de copii nu au primit nici acum aceste venituri. Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a recunoscut problema şi a explicat că întârzierile vin din cauza unor probleme avute cu inspectoratele şcolare.

El spune că mecanismul greoi de acordare a acestor vouchere trebuie schimbat complet, dând drept exemplu voucherele pentru alimente sau cele pentru energie, unde totul a mers mult mai repede.

„Aşa este. Noi avem un mecanism cu inspectoratele școlare foarte greoi, pe care l-am moștenit și pe care intenționăm să îl schimbăm în totalitate, pentru că ați văzut ce repede a mers la voucherul pentru energie sau voucherele pentru alimente.

Nu a trebuit să purtăm oamenii pe drumuri să-și aducă adeverințe de venit, ci prin simpla interogare a bazelor de date am reușit să dăm aceste carduri și vouchere”, a explicat marţi, 14 martie, ministrul Marcel Boloş.

Vechea procedură privind acordarea voucherelor educaţionale nu a avut rezultatele cele mai bune

Demnitarul a explicat ce planuri au acum autorităţile şi cum se va modifica modul de acordare a acestor vouchere, astfel încât oamenii să nu mai fie puşi pe drumuri, iar voucherele educaţionale în valoare de 500 de lei să ajungă cât mai repede la copii.

Reamintim că aceste vouchere pot fi folosite pentru achiziţionare de rechizite şi îmbrăcăminte pentru şcoală.

„Deci mecanismul îl pe care îl vom derula în paralel va fi și de interogare a acestor baze de date, pentru că se pare că vechile mecanisme nu dau întotdeauna rezultatele dorite.

Aveam această obligație să solicităm inspectoratelor școlare documentele de venit, însă se pare că n-am reușit îndeaproape.

Aseară am avut o discuție cu colegii mei din minister pentru ca în paralel să derulăm procedura de interogare a bazelor de date și să nu mai punem oamenii pe drumuri pentru aceste tipuri de vouchere care sunt așteptate de copii”, a mai declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Cine beneficiază de aceste vouchere?

Vouchere educaţionale, potrivit legislaţiei în vigoare, pot fi acordate:

  • copiilor din învățământul de stat preșcolar, cu condiția ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei);
  • elevilor din învățământul de stat primar și gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară (1.275 lei).