Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Turismului, modul de acordare şi valoarea voucherelor de vacanţă s-ar putea schimba radical. Vor fi introduse tichete cu o valoare mai mare decât a celor normale, de sezon, dar care vor putea fi folosite numai în perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie.

Angajaţii îşi vor putea alege o singură variantă de vouchere. Astfel, un angajat poate primi, anual, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei sau vouchere de vacanță valabile pentru utilizarea în extrasezon în cuantum de 2.080 de lei, în funcție de opțiune.

Proiectul prevede sancţiuni drastice pentru unităţile de cazare care vor accepta voucherele extra-sezon în alte perioade decât cele menţionate mai sus: amenzi de peste 50.000 de lei şi interzicerea pentru doi ani a acceptării acestor tichete. În plus, se sancţionează cu amendă şi retragerea licenţei pentru agenţia de turism care emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.

O altă decizie importantă este prelungirea acordării voucherelor de vacanţă până la date de 31 decembrie 2025, se arată în proiectul postat pe site-ul Ministerului Turismului.

„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităților de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, și un număr scăzut de turiști în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanță în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanță ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie”, se arată în nota de fundamentare, potrivit digi24.ro.