Ajutor de la stat de câte 1.200 de lei pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Guvernul a aprobat la începutul lunii programul de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa pentru anul 2023, stabilind acordarea unui ajutor de stat de 1.200 de lei pe scroafă pe an, în anumite condiţii.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, hotărârea luată de Executiv vizează aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru anul 2023.

„Prin actul normativ se continuă sprijinul acordat crescătorilor de animale din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa pentru a-şi creşte numărul de animale de reproducţie cu scopul majorării efectivelor de porci din aceste rase la nivel naţional”, menţionează sursa citată.

Executivul precizează că actul normativ prevede acordarea unui ajutor de minimis de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiţia comercializării a minimum 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minimum 8 kg/cap.

Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducţie din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa şi anume: producătorilor agricoli PFA, II şi IF, societăţi agricole şi persoane juridice.

Ce condiții trebuie îndeplinite?

Pentru a primi banii prevăzuți în acest program, beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Astfel, aceștia trebuie să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să deţină scroafe din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, înscrise în registrul genealogic în secţiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate şi înregistrate în Baza Naţională de Date (BND); să deţină registrul exploataţiei, completat şi actualizat; să facă dovada livrării spre comercializare a unui număr de minim 4 produşi/an/scroafă, la o greutate de minim 8 kg/cap; să identifice şi să înregistreze produşii prevăzuţi la lit. d), potrivit Normei sanitar-veterinare pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare; să menţină numărul de scroafe cu care s-au înscris în program până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

Cererile de înscriere vor fi depuse la Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, începând cu ziua următoare intrării în vigoare a prezentei hotărâri, până la data de 30 iunie 2023, inclusiv, iar cererile de plată şi documentele justificative se depun până cel târziu la data de 22 decembrie 2023, inclusiv, mai arată Executivul.