Conform unui comunicat al Ambasadei Republicii Federale Germania transmis, luni, AGERPRES, proiectul este implementat de Fundaţia Saxonia din judeţul Braşov.

Ambasadorul Germaniei, dr. Peer Gebauer, şi directorul general al Fundaţiei Saxonia, Klaus-Harald Sifft, au semnat, luni, la Ambasada Germaniei la Bucureşti, acordul de finanţare pentru 900.000 de euro.

Peste 900 de profesori şi educatori beneficiază astfel de indemnizaţii, iar scopul este de a asigura o predare de înaltă calitate în limba germană.

Și autorii de manuale sunt recompensați

De asemenea, proiectul sprijină echipe de autori care redactează sau actualizează manuale moderne pentru învăţământul în limba germană maternă din România.

Finanţarea este destinată promovării limbii germane la nivel de limbă maternă în şcolile şi instituţiile de învăţământ de stat din România şi reducerii deficitul de cadre didactice calificate.

Prin perfecţionarea periodică a profesorilor vorbitori de limba germană şi elaborarea de manuale moderne în limba germană proiectul îşi propune să le permită elevilor din România să continue învăţarea limbii germane la nivel nativ.

Mai mult, tinerii vorbitori de limbă germană vor fi motivaţi să urmeze o carieră didactică.

„Peste 22.000 de copii şi elevi beneficiază de predarea limbii germane ca limbă maternă. Prin acest proiect, ne aducem contribuţia pentru a ne asigura că profesorii vorbitori de limba germană oferă în continuare un învăţământ excelent în limba germană în multe şcoli din România.

Totodată, dorim să folosim acest proiect pentru a contracara migraţia acestor profesori către alte profesii. Prin măsuri de formare profesională şi manuale moderne, în România se poate oferi o educaţie în limba germană de înaltă calitate pedagogică”, a declarat ambasadorul Peer Gebauer.

Școlile sunt vitale pentru minoritatea germană

Directorul general al Fundaţiei Saxonia, Klaus-Harald Sifft, a punctat că proiectul le arată profesorilor că predarea în limba germană este apreciată şi că munca suplimentară corespunzătoare este recunoscută.

„Şcolile de stat cu predare în limba germană ca limbă maternă sunt vitale pentru minoritatea noastră şi sunt foarte solicitate, inclusiv în rândul populaţiei vorbitoare de limbă română.

În fond, aceşti elevi sunt beneficiarii proiectului de susţinere a profesorilor vorbitori de limba germană, care reprezintă astfel o investiţie în generaţia următoare”, a spus Klaus-Harald Sifft.

Proiectul „Susţinerea cadrelor didactice din învăţământul în limba germană din România” este promovat de Ambasada Germaniei din 2015.