Nu stiu cati oameni cunosc dar, daca cumva te-a batut Necuratul sa ai ascuns in sifonier un lingou de aur de 24 de karate, ai savarsit o mare ilegalitate. si asta pentru ca, la 12 ani de la Revolutie, detinerea si tranzactiile cu metale pretioase din Romania sunt inca reglementate de un decret din 1978. Acesta interzice de fapt posesiunea de aur sau metale pretioase pentru investitii (bare, lingouri, plachete). Nu ai practic voie sa ai in proprietate decat metale pretioase sub forma de bijuterii.
Chiar daca dupa 1989 nimeni nu a mai luat in seama celebrul decret din ‘78, faptul ca el este inca in vigoare a avut efecte asupra pietei. Cererea si oferta exista, numai ca, din cauza legii comuniste, nu prea pot intra in contact. Din cauza asta, multe din tranzactii au fost absorbite de piata neagra. Analistii straini estimeaza piata neagra a metalelor pretioase din Romania la 40-60% din total. De multe ori s-a ajuns chiar in situatia ca tranzactiile subterane sa formeze cererea si pe piata „de suprafata”.
Situatia se va schimba insa, cu siguranta, in cateva saptamani, o data cu aparitia actului normativ care schimba reglementarile privind tranzactiile cu metale si pietre pretioase. Noua lege liberalizeaza piata si da voie persoanelor fizice sau juridice sa detina orice cantitate de bijuterii sau monede, inclusiv lingouri si bare din metale pretioase. Vei avea voie, practic, sa vinzi, sa cumperi si sa tranzactionezi liber atata vreme cat asta nu se constituie intr-o activitate permanenta sau profesionala. Cei care vor sa isi faca o profesie din operatiunile cu metale pretioase trebuie sa obtina o autorizatie de la Autoritatea pentru Protectia Consumatorului.
Cei care vor sa faca afaceri in bransa nu trebuie decat sa se autorizeze. Se da liber inclusiv la tranzactiile cu aur financiar (achizitionat in scopul constituirii unei rezerve si folosit ca instrument de plasament) prin intermediul bancilor autorizate.
Cine vroia pana acum sa cumpere aur nu avea decat doua optiuni, fie sa il ia sub forma de bijuterie, dar era vorba de aur mai putin pur, de 14 sau 18 karate, fie sa cumpere aur de 24 de karate de pe piata neagra. Singurele locuri de unde puteai achizitiona legal erau casele de amanet sau magazinele de bijuterii. Noua lege va permite si aparitia firmelor specializate in productie si comert cu aur, care pot cumpara si vinde la vedere metale pretioase. Casele de amanet, care acum detin o pozitie dominanta in piata, vor fi probabil detronate, din punctul de vedere al volumului tranzactiilor, tocmai de catre aceste firme. Cererea si oferta vor putea iesi la suprafata, ceea ce va determina ca multe din tranzactii, care pana acum se faceau la negru, sa treaca in economia de suprafata.