Ce se va întâmpla, mai departe, cu impozitul progresiv?

„Dl președinte Kelemen Hunor, dacă nu mă înșel, în 2019 a avut o propunere, nu spun similară, dar asemănătoare cu ceea ce s-a făcut ca și propunere în Coaliție. Decizia se va baza pe o analiză pe cifre și pe o decizie a coaliție.Până când nu avem aceste două elemente, o soluție nu poate fi anunțată, respectiv definitivată”, a anunțat, miercuri, Cseke Attila (UDMR), ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Referitor la supraimpozitarea aplicată asupra veniturilor de peste 25.000 de lei din mediul privat, el spune că „trebuie așteptată analiza Ministerului de Finanțe”, „analiza se face pe cifre și decizia se ia în baza analizei”.

„Da. Sunt discuții cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare și de impozitare în România este unic, din câte știu”, a adăugat Cseke Attila.

„Abordarea corectă pe zona de impozitare, pe praguri, a veniturilor de peste 25.000 de lei, inclusiv obținute din cumul salariu la stat și pensie”, a spus, la rândul său, Marcel Ciolacu (PSD), președintele Camerei Deputaților.

Ce discuții au existat în cadrul coaliției despre supraimpozitarea salariilor bugetarilor?

Cu o zi în urmă, președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre discuţiile care au avut loc în cadrul coaliţiei de guvernare privind supraimpozitarea salariilor bugetarilor care depăşesc remuneraţia şefului statului.

Din punctul său de vedere, aceasta este o problemă sistemică şi nu poate fi rezolvată cu măsuri punctuale, fiind necesară o discuţie aşezată în coaliţia de guvernare pentru a găsi o soluţie integrată, dacă vor fi modificări ale impozitării şi salarizării, pentru că este nevoie să existe sustenabilitate şi echitate socială.

„Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele, dar asta sigur că este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate.

Evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a afirmat, marți, Klaus Iohannis.