În acest context, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a precizat că secțiile de votare sunt sigure și că românii nu se vor infecta cu coronavirus. Declarațiile acestuia vin după ce președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban a susținut același lucru.

”Dacă se respectă regulile prevăzută în interior, la așteptare, în deplasare spre secțiile de vot și oamenii înțeleg nu văd un risc suplimentar, decât că vor fi oameni la vot.

Să nu mai apară întruniri ca la alegerile locale, trebuie evitate la maxim și să nu aibă loc, ca să prevenim o infectare în masă a unor persoane care participă la astfel de activități.”, a spus Raed Arafat.

Acesta a mai precizat că oamenii care se află în localitățile carantinate au voie să meargă la secțiile de votare fără declarația pe proprie răspundere. Secretarul de stat a precizat că românii aflați în această situație pot merge la vot în intervalul 6 decembrie, ora 05:00 – 7 decembrie, ora 01:00.

Noi modificări privind starea de alertă

Secretarul de stat Raed Arafat a mai precizat că au fost introduse noi modificări privind starea de alertă pe teritoriul României. Potrivit acestuia, românii care se întorc în țară din zonele carantinate nu vor mai trebui să stea în carantină dacă au fost infectați cu coronavirus în ultimele 90 de zile.

Măsura se aplică doar dacă aceștia au acte doveditoare și dacă nu au fost confirmați din nou cu coronavirus în ultimele două săptămâni.

“Astăzi a fost adoptată hotărârea CNSU în baza căreia s-a emis inclusiv modificarea HG privind starea de alertă.

În cadrul hotărârii CNSU s-a mai introdus o solicitare care a fost aprobată, prin care persoanele care se întorc în ţară din zonele care necesită carantinare nu vor fi supuse carantinării dacă au fost infectate în ultimele 90 de zile şi pot dovedi acest lucru printr-un act medical, cu condiţia ca infecţia să nu fie depistată în ultimele 14 zile, bineînţeles”, a precizat Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Despre piețe

Raed Arafat a menționat că vineri urmează să fie publicat un ordin al ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, în comun cu alte ministere care au competența în acest domeniu, prin care se va stabili care este modalitate prin care se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise și cum o să fie modul în care va fi circulația, care va vor fi regulile de sănătate publică în interiorul piețelor respective.

Sursă foto: INQUAM/George Călin