Inițial proiectul fusese câștigat de Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa pentru că au oferit prețul cel mai mic, dar lucrurile au luat o turnură ciudată în ultimele două luni și balanța urma să fie înclinată spre Ficantieri din Italia. Conform mai multor surse politice, Liviu Dragnea ar fi fost cel care ar fi intervenit în favoarea lor. Alte surse susțin, însă că liderul PSD le-ar fi promis și celor de la Damen – Olanda proiectul.

Important este că Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa a fost eliminată din ecuație după ce câștigase deja sau cel puțin asta indicau toate datele. Din acest motiv, reprezentanții companiei au atacat în justiție decizia și are termen la Curtea de Apel Constanţa pe 16 ianuarie.

”Important că s-a atacat în justiție anularea HG. Vă dați seama ce urmări ar fi dacă judecătorii ar suspenda această HG?”, a declarat Gabriel Leș la Antena 3.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a „pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

La rândul său, Traian Băsescu explica faptul că, prin lege, România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, însă „Daddy” a vrut o licitaţie, pentru că „singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată”.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, declara, în 28 noiembrie, că procedura de achiziţie a corvetelor este în termen.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, la finalul lunii octombrie, că procedura de achiziţie aferentă programului de înzestrare esenţial „Corveta multifuncţională” este în faza de evaluare a ofertelor, dar au fost necesare clarificări ceea ce a făcut ca termenul de finalizare să fie amânat pentru 15 noiembrie.

Vineri, Ficantieri a precizat că niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodată contact cu reprezentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, că nu a primit până acum nicio comunicare oficială cu privire la valoarea ofertelor, acestea fiind date confidenţiale, iar dezvăluirea lor ar fi de natură penală. Fincantieri mai preciza că oferta sa este „fully compliant“ cu întregul program pentru reînnoirea flotei Marinei Române şi că nu au existat niciodată motive de îngrijorare cu privire la desfăşurarea procedurii de licitaţie.

Așadar cine susține pe cine este greu de estimat. Fiind vorba de peste un miliard de euro în joc, presiunile sunt unele pe măsură. La finalul zilei, însă tot România este cea care pierde din cauza acestor jocuri care par să se prelungească pe termen nedeterminat.