Începutul lunii iunie a adus creşteri pentru cea mai mare parte a titlurilor listate la BVB, însă corecţiile destul de dure din pieţele americane şi europene de acţiuni începute marţi s-au reflectat miercuri şi pe piaţa autohtonă.

S-a observat o corelare tot mai puternică a pieţei autohtone de capital cu evoluţia pieţelor externe, investitorii fiind obligaţi astfel să monitorizeze şi să încerce să estimeze şi mişcările din cadrul acestora, pe lânga factorii cunoscuţi până acum, care influenţau evoluţia bursieră.

Indicele principal al bursei, BET,  a încheiat săptămâna în scădere cu 0,4%, fiind influenţat cel mai puternic de scăderile înregistrate pentru acţiunile BRD Groupe Société Générale şi Petrom, societăţi ce deţin ponderea maximă în cadrul indicelui, de 20% fiecare. Suport pentru indice a venit din partea societăţii Impact, care a încheiat săptămâna cu o creştere de peste 17 procente, datorată aproape în totalitate evoluţiei din şedinţa de vineri, când acţiunile IMP au crescut cu maximul permis de sistemul de tranzacţionare: 14%. La bază a stat comunicatul societăţii, prin care, în urma raportului unei firme de consultanţă, evaluarea Impact este între 511 si 584 milioane de euro, faţă de o capitalizare dată de bursă, pe baza ultimului preţ de tranzacţionare de vineri, de 334 de milioane.

Societăţile de investiţii financiare au închis practic la acelaşi nivel cu cel de săptămâna precedentă, indicele BET FI fiind în scădere cu 0,1%. Şedinţa de marţi a adus un moment mult aşteptat de investitori: stabilirea de către BET FI a unui nou maxim istoric. Noul reper este acum 74.867 de puncte, însă de la acest nivel retragerea a fost rapidă din cel puţin două motive: creşterea nu a fost susţinută de un volum corespunzător al tranzacţiilor, care, în general, este dublu faţă de mediile obişnuite, şi conjunctura din pieţele externe. Dintre cele cinci societăţi, în această săptămână, pentru două am înregistrat noi maxime istorice de tranzacţionare: SIF Muntenia, la 2,48 lei în şedinţa de marţi, şi SIF Transilvania, la 2,45 lei (aici am considerat cursul corectat datorită acţiunilor gratuite). Acestea sunt şi societăţile care au adus câştig de la finele anului trecut.

Sectorul bancar a închis săptămâna în scădere, cel mai mult având de suferit acţiunile BRD Groupe Société Genéréle. Ultima tranzacţie s-a efectuat la minimul săptămânii, de la 23,6 lei, nivel cu peste 4 procente sub cel de acum o săptămână. O scădere de 1,8% am înregistrat şi pentru Banca Carpatica, până la 0,545 lei, minimul fiind la 0,535 lei. După ce s-au tranzacţionat şi la 0,8 lei pe acţiune, titlurile Banca Transilvania au înregistrat trei şedinţe consecutive de scădere, până la 0,765 lei (-0,65%).
Şi sectorul petrolier a adus pierderi acţionarilor. Acţiunile Petrom nu au reuşit să se stabilizeze după scăderile din ultimele săptămâni, ultima tranzacţie fiind încheiată la 0,498 lei (-2,35%). Şi acţiunile Rompetrol Rafinare au scăzut cu 1,33%, aceasta fiind a şasea săptămână de scădere din ultimele şapte. 

46-3323-1.jpg46-3324-2.jpg

46-3325-a.jpg46-3326-b.jpg46-3327-c.jpg