Împrumuturile ieftine luate în moneda Ţării Cantoanelor riscă să îşi piardă din atractivitate, pe măsură ce dobânzile, printre cele mai mici din lume, încep să crească.

Săptămâna trecută, Banca Naţională a Elveţiei a majorat rata dobânzii de referinţă cu 0,25 puncte procentuale, până la 2,5%, semnalând că vor urma mişcări similare. Noul nivel rămâne printre cele mai reduse din lume. S-a îndepărtat însă cu mult de rata de numai 0,75% la care Elveţia coborâse dobânda de referinţă la începutul deceniului. Împrumuturile în franci elveţieni care au explodat la vremea respectivă, într-o modă ce a cuprins de câţiva ani şi România, îşi pierd astfel tot mai mult din atractivitate. Pentru clienţi, continuarea creşterii dobânzii se va traduce în majorarea ratelor pe care trebuie să le ramburseze lunar băncilor. Aceasta în condiţiile în care majoritatea creditelor în franci elveţieni au fost acordate cu dobândă variabilă. Impactul se va resimţi puternic în ţări ca Ungaria, unde 80% din volumul total al creditelor pentru locuinţe şi jumătate din împrumuturile pentru companii mici au fost acordate în franci elveţieni. Cu o expunere mult mai redusă decât vecinii din Vest, şi românii au început de câţiva ani să contracteze astfel de împrumuturi.

În prezent, creditele în franci elveţieni se regăsesc în oferta a şase bănci din România. Dobânzile sunt printre cele mai mici din piaţă. Astfel, în cazul creditelor imobiliare şi al celor de nevoi personale garantate cu ipotecă, acestea variază, de la bancă la bancă, între 4,25% (Volksbank) şi 6,53% (Piraeus Bank) pe an. Singura bancă unde dobânda este fixă pe toată durata creditului este Volksbank. La trei bănci (Românească, Raiffeisen, Bancpost) există oferte de creditare cu dobândă fixă doar în primul an, toate celelalte variante de împrumut fiind concepute doar cu dobândă variabilă.