Scoția ar putea deveni o țară independentă? Curtea Supremă din Marea Britanie se pronunță asupra legalităţii referendumului

Curtea Supremă a Marii Britanii se pronunță, miercuri, cu privire la legalitatea unui referendum de independență în Scoția. Poate Scoția să organizeze un alt referendum pentru independență fără acordul Londrei? Curtea Supremă britanică se pronunță, miercuri, cu privire la această chestiune cruciale pentru viitorul Marii Britanii.

Premierul independentist Nicola Sturgeon a dezvăluit deja întrebarea „Ar trebui să fie Scoția o țară independentă?” și chiar data, 19 octombrie 2023, la care intenționează să organizeze această nouă consultare.

În 2014, 55% dintre scoțieni au refuzat să părăsească Marea Britanie. Dar în ochii separatiștilor SNP, la putere la Edinburgh, Brexitul, căruia i s-au opus 62% dintre alegătorii din provincie, care a intervenit ulterior, schimbă datele problemei. Ei doresc ca Scoția să intre în Uniunea Europeană ca stat independent. Dar guvernul central de la Londra se opune ferm oricăror referendumuri de independență ulterioare și consideră că votul din 2014 închide dezbaterea pentru o generație.

Nicola Sturgeon a apelat la Curtea Supremă pentru a stabili dacă Parlamentul Scoțian are puterea de a legifera în această chestiune

Anticipând o luptă juridică cu guvernul de la Londra, Nicola Sturgeon a preluat conducerea apelând la Curtea Supremă pentru a stabili dacă Parlamentul Scoțian are puterea de a legifera în această chestiune fără acordul guvernului britanic, pe o problemă asupra căreia scoțienii sunt deosebit de împărțiţi, potrivit sondajelor.

Liderul independentist crede că are un „mandat incontestabil” pentru a organiza un astfel de scrutin, în special din cauza majorității pe care SNP o are în parlamentul local. La audierea de luna trecută la Curtea Supremă, avocații care reprezintă guvernul de la Londra au susținut că guvernul scoțian nu poate decide singur dacă organizează un referendum: Edinburgh trebuie să solicite permisiunea, deoarece este o chestiune rezervată guvernului central.

De partea cealaltă, cel mai înalt magistrat al Scoției, Dorothy Bain, a susținut că „dreptul la autodeterminare este un drept fundamental și inalienabil”.

Într-o postare recentă pe blog, Stephen Tierney, profesor de drept constituțional la Universitatea din Edinburgh, a spus că cel mai „probabil” rezultat este ca cea mai înaltă instanță din Marea Britanie să decidă ca un nou vot să fie declarat deasupra jurisdicției guvernului local.

Într-un astfel de scenariu, Nicola Sturgeon a avertizat deja că va face din următoarele alegeri generale din Marea Britanie, care urmează să fie organizate până în ianuarie 2025, un referendum de facto pe problema independenței.

În timpul alegerilor locale din 2021, ea promisese că va organiza un referendum valabil din punct de vedere legal odată ce va fi dată pagina pandemiei de Covid-19, relatează La Libre Belgique.