Ministrul propus la Sănătate, Alexandru Rafila vine cu vești bune pentru români. După audierile din Parlament, unde a primit aviz favorabil, acesta a vorbit despre certificatul verde, care ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ.

Totodată, Rafila a mai adăugat că introducerea lui se va face după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei, şi va putea fi eliminat când aceasta scade. O altă propunere făcută de acesta o reprezintă cea conform căreia, în certificatul verde va fi introdusă şi testarea, nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea.

Mai exact, certificatul ar urma să fie activat în momentul creşterii transmiteri. Profesorul a dat și un exemplu teoretic. Astfel, după 3 săptămâni de creştere consecutivă, certificatul va fi activat, urmând să fie retras la o scădere similară, dar şi la o incidenţă de 1, sau 0,5, care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei.

”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a mai spus deputatul.

Alexandru Rafila, despre certificatul verde 

Acesta a mai precizat că certifcatul verde are rolul de a salva vieți, iar introducerea lui trebuie să vină la moment oportun.

”Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar trebuie introdus într-un moment oportun”, a afirmat, miercuri, Alexandru Rafila, explicând că nu este împotriva introducerii certificatului în anumite domenii de activitate.

Totodată, el a ținut să facă un apel și la populație. Acesta le-a recomandat românilor să se vaccineze pentru a putea sta liniștiț înainte și după sărbători. ”Dacă vreţi să avem sărbători fericite, trebuie să ne protejăm vârstnicii din familie, să-i vaccinăm şi să avem sărbători liniştite”, a spus el.

În ceea ce privește evoluția pandemiei de coronavirus la nivel național, Alexandru Rafila a spus că deocamdată s-a stabilizat, dar e posibil ca la începutul lunii ianuarie să fie o creştere, pentru că va fi perioada sărbătorilor de iarnă. Totodată, Rafila a mai adăugat  că măsurile imediate pe care le va lua după preluarea mandatului sunt testare, servicii medicale şi încurajarea populaţiei să se prezinte cât mai repede la medic.

”Trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Oamenii nu mai înţeleg despre ce e vorba, lipsa încrederii în sistemul de sănătate trebuie redobândită.