Banca de alimente face mari schimbări în ceea ce privește produsele neperisabile, care pot fi donate. Astfel, lanțurile de hipermaket-uri vor putea lua parte la un sistem care preia produsele pe cale să expire și să le predea familiilor sărmane.

Andreea Furtună, reprezentat Crucea Roșie, a precizat că orice produs donat va fi un ajutor pentru familiile sărmane.

„Ne e de folos și un pachet de mălai de doi lei și un pachet de orez de trei lei și unul de biscuiți de un leu. Vor face un pachet consistent pentru o familie vulnerabilă din România.”, a declarat Andreea Furtună.

Bărbat: „Cumperi pentru tine, mergi la casa de marcat și produsele pe care vrei să le donezi le lași în coșurile amenajate afară.”

Lanțurile comerciale se pun în mișcare

De asemenea, în prezent două mari lanțuri comerciale au contracte solide cu o altă bancă de alimente, profilată pe hrană perisabilă.

În ceea ce privește produsele colectate de reprezentanții acesteia de la producători și magazine care au marfă pe cale să expire, cu ambalaj neconform, etichete greșite sau care a ieșit din sezon, acestea sunt sortate rapid, apoi sunt chemați oameni de la peste 100 de ONG-uri care le duc la 20.000 de beneficiari. Mai exact este o platformă pentru fructe, legume, lactate, inclusiv cele mai scumpe de pe piață, dar care se strică repede.

Mihai Doboș: „Au fost refuzați de un anumit comerciant pentru că au o albeață, doar unii, probabil 1-2 la sută. 15 tone.”

Gabriel Sescu: „Un ONG care vine să preia astfel de produse e câștigat de două ori. Ia zece produse și nu mai merge în trei, patru locuri și ia doar ce îi trebuie.