Herbert Diess, directorul executiv al Volkswagen, ar fi fost informat de existenţa software-ului de manipulare a emisiilor de gaze cu două luni înainte ca autorităţile de reglementare din SUA să înceapă o anchetă în acest caz, informează publicația germană Der Spiegel. Potrivit publicației germane, autorităţile din Statele Unite au dezvăluit înşelăciunea Volkswagen pe 18 septembrie 2015.

Răspunzând la raportul revistei, reprezentanții VW au declarat, referitor la consiliul de administrație, ca acesta nu a încălcat obligațiile de divulgare și nu a informat investitorii mai devreme, deoarece nu a reușit să înțeleagă domeniul de aplicare a eventualelor amenzi și sancțiuni.
Referindu-se la documentele dezvăluite de procuratură din Braunschweig, Der Spiegel a declarat că Diess a fost prezent la o reuniune din 27 iulie 2015, când inginerii și directorii executivi au discutat despre despre modul de abordare a autorităţilor de reglementare din SUA care ameninţa să interzică maşinile VW din cauza nivelurilor excesive de poluare.

La jumătatea lunii iulie, autorităţile germane au impus o amendă de un miliard de euro grupului auto Volkswagen în ancheta privind manipularea emisiilor poluante, informau publicaţiile Die Zeit şi T-online, grupul auto Volkswagen transmiţând ulterior că „acceptă amenda şi îşi asumă responsabilitatea”.

Volkswagen a reiterat sâmbătă că nu a încălcat regulile de publicare și a informat în timp util investitorii cu privire la domeniul financiar al scandalului atunci când a publicat o notificare de informare „ad hoc” pe 22 septembrie 2015.