Potrivit Ministerului Justiţiei, Kevin Mallory, un rezident din Leesburg, Virginia (est), a vândut documente clasificate ca “secret” unor agenţi ai serviciilor de informaţii chineze în cadrul unor călătorii efectuate la Shanghai în martie şi aprilie.

El riscă închisoarea pe viaţă.

Sursa şi conţinutul documentelor respective nu au fost dezvăluite, dar ele au fost descrise ca fiind “informaţii din domeniul apărării” pentru care acesta a primit 25.000 de dolari.

“Obiectivul tău este de a obţine informaţii şi sarcina mea este de a le plăti”, i-a scris suspectului de spionaj un corespondent chinez la 5 mai într-un mesaj, potrivit acuzării.

Conform AFP, Kevin Mallory, de 60 de ani, vorbeşte fluent dialectul mandarin al limbii chineze, vorbit în nordul şi în sud-estul Chinei, inclusiv în capitala Beijing. Acesta este vorbit şi în ţări ca Taiwan şi Singapore.

Mallory a servit în armata terestră a Statelor Unite, apoi ca agent special pentru serviciul de securitate al Departamentului de Stat, înainte de a fi angajat ca subcontractant de către diferite agenţii guvernamentale americane.

Până în 2012, acesta a ocupat funcţii ce i-au permis accesul la informaţii de nivel “Top secret” în China, Taiwan, Irak şi la Washington.

Potrivit cotidianului Washington Post, el lucra pentru CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA).

Bărbatul a fost inculpat pentru furnizare de informaţii confidenţiale din domeniul apărării unui guvern străin şi pentru false declaraţii făcute agenţilor poliţiei federale (FBI).