Ungurii sunt la un pas să facă o mutare bombă. Un institut din Ungaria demarează cercetări genetice pe scheletul fiului nelegitim al lui Matei Corvin pentru a stabili originea Huniazilor. Institutul de cercetare a maghiarimii va demara cercetări arheo-genetice, prin care se poate ivi şansa de a stabili originea familiei Huniazilor, astfel şi a regelui Matei, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador.

Cercetările au început prin deschiderea mormântului lui Ioan Corvin din Croaţia (n.r. considerat fiul nelegitim a lui Matei Corvin). La eveniment a fost prezent şi ministrul ungar pentru resurse umane, Miklós Kásler. Sub conducerea acestuia se efectuaseră anterior cercetări similare ale rămăşiţelor dinastiei Árpád păstrate în Biserica Matei.

Potrivit G4media, ministrul s-a declarat convins că mulţi vor urmări cu interes noile cercetări arheogenetice-istorice.

Vrem să stabilim grupa cromozomului Y al regelui Matei Corvin

“Trebuie să ne ocupăm de domnitorii, politicienii, comandanţii de oşti, oamenii de stat remarcabili ai noştri. Din aceştia face parte şi unul din cel mai importanţi regi ai noştri, Matei Corvin. Oasele lui Matei se află undeva în osuarul din oraşul ungar Székesfehérvár”, a arătat el. El a arătat că la bazilica de aici, fiecare domnitor ungar a fost încoronat aici. Iar 15 dintre ei – printre care şi Matei – au fost înmormântaţi tot aici.

Scopul final constă în a putea identifica aceste rămăşiţe şi acordând respectul cuvenit să putem aşeza domnitorii în loc de odihnă veşnică. Odată cu cercetările începute acum vrem să stabilim grupa cromozomului Y al regelui Matei – este vorba de markerii care se transmit genetic pe filieră bărbătească.

Ministrul a spus că , din păcate nu se poate face acelaşi lucru în privinţa ascendenţilor. La Alba Iulia sarcofagul lui Ioan Corvin a fost distrus, iar oasele împrăştiate.

“Întrucât acest marker genetic neschimbat, transmisibil pe filieră bărbătească nu există doar la tată sau bunic, ci şi la descendenţii masculini, acesta a fost motivul cercetării mormântului lui Ioan Corvin şi al fiului său, Cristof.

Cercetări pentru a stabili originea Huniazilor

Am prelevat mostre din scheletul fiului natural şi nepotului regelui Matei pentru a încerca să izolăm şi determinăm etapa genetică proprie Huniazilor. Iar la sfârşitul cercetărilor vom putea afla, în sfârşit, de unde provine şi care este originea familiei Huniazilor, respectiv se va putea poate preciza care dintre rămăşiţele păstrate în osariu ar aparţine lui Matei”, a punctat oficialul ungur.

El a explicat că a fost făcut controlul antropologic complet al oaselor. “Știm din cronici că Ioan Corvin avea probleme la membre, ceea ce s-a văzut pe os. Dar dacă vom găsi ADN-ul comun atât la tată, cât şi la fiu, atunci ei se confirmă reciproc, iar persoana lor va fi clară. Putem merge şi mai departe, deoarece avem şi scheletul soţiei lui Ioan Corvin, Beatrix Frangepan. Dacă în controlul mitocondrial al ADN vom găsi în copil şi bagajul genetic al mamei, nu mai există dubii asupra faptului că este vorba despre fiul celor doi”, a spus el.

Miklós Kásler a arătat că românii îi consideră de origine română, sârbii de originie sârbă.

“Există însă o informaţie din Evul Mediu, potrivit căreia Ioan Corvin ar fi fost fiul natural al lui Sigismund de Luxemburg. Din punctul nostru de vedere este vorba de supoziţii irelevante, deoarece nu avem nicio preconcepţie”, a punctat el.

Chestiunea originii rămâne deschisă. În schimb, cercetările de acum vor demonstra cu exactitate originea Huniazilor. Rezultatele vor fi comunicate la momentele potrivite ale cercetării de către grupul de experţi